Armata va avea un nou șef de Stat Major, de la 1 decembrie. Iohannis a semnat decretul

Armata va avea un nou șef de Stat Major, de la 1 decembrie. Iohannis a semnat decretul Klaus Iohannis. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care îl numește în funcția de șef al Statului Major al Apărării pe Vlad Gheorghiță, propunerea lui Angel Tîlvăr.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care îl numește în funcția de șef al Statului Major al Apărării a pe general-locotenent – cu trei stele Vlad Gheorghiță. Acesta își va prelua mandatul la data de 1 decembrie 2023.

Klaus Iohannis a semnat următoarele decrete:

Decret privind numirea în funcția de șef al Statului Major al Apărării a domnului general-locotenent – cu trei stele Vlad Gheorghiță din Ministerul Apărării Naționale, la data de 1 decembrie 2023; Decret privind înaintarea în gradul de general – cu patru stele a domnului general-locotenent – cu trei stele Vlad Gheorghiță din Ministerul Apărării Naționale, la data de 1 decembrie 2023.

Vlad Gheorghiță este locțiitor al șefului Statului Major, dar prin decretul semnat de Klaus Iohannis va deveni șef cu puteri depline pentru un mandat de 4 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform art. 39 alin. (5) din Legea 346/2006, „Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei.”, potrivit Presidency.

Noul Șef al Apărării

Noul șef al Statului Major al Apărării preia funcția de la 1 decembrie. Iohannis a semnat decretul. Sursa Foto: Facebook

Generalul Daniel Petrescu și-a terminat mandatul

Generalul Daniel Petrescu și-a terminat mandatul și va fi înlocuit de Gheorghiță Vlad. Până acum, el a fost membru în Consiliul Suprem de Apărare a Țării și reprezentantul României în Comitetul Militar al NATO. Această funcție face parte din structura decizională supremă în plan militar a Alianței Nord Atlantice.

Cine este noul șef al Statului Major al Apărării

În perioada februarie 2020-august 2022, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad a deținut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp. În perioada august 2017 – februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie„Getica” Buzău, iar între 2016-2017 s-a aflat la comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită„Getica” din Cincu.

Între anii 2005-2014 a ocupat diferite funcții cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

A absolvit numeroase forme de studii și de pregătire. Printre acestea se numără cele ale Facultăţii Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare (absolvite în anul 2002). De asemenea, a urmat cursul de Sisteme de Comunicaţii şi Informatică – Ede, Olanda. Ulterior, a urmat un curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti. Studiile au fost completate cu un curs de Operaţii de Menţinere a Păcii– Oberammergau, Germania. Este absolvent de master în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Universitatea„Lucian Blaga” – Sibiu. A urmat și un master în Studii Strategice, U.S. Army War College – Carlisle, SUA.