Evenimentul Zilei > Actualitate > Armata SUA scoate din luptă Grupul de Război Asimetric și Forța de Echipare Rapidă
Armata SUA scoate din luptă Grupul de Război Asimetric și Forța de Echipare Rapidă

Armata SUA scoate din luptă Grupul de Război Asimetric și Forța de Echipare Rapidă

După aproximativ 14 ani, Departamentul Apărării a anunțat, recent, că va dizolva atât Grupul de Război Asimetric, cât și Forța de Echipare Rapidă.

O decizie surprinzătoare pentru unii, care marchează sfârșitul existenței celor două unități, în paralel cu determinarea SUA de a trece de la operațiunile de contrainsurgență și antiterorism, la operațiuni de luptă pe scară largă, arată un comentariu publicat de NationalInterest.org.

Sursa citată amintește că cele două unități au fost înființate pentru a identifica rapid soluții materiale și nemateriale la provocările operaționale în timpul luptelor de contrainsurgență, atât în ​​Afganistan, cât și în Irak. Dar pentru că accentul se pune acum tot mai mult pe definitivarea marii puteri militaree – care ar putea include operațiuni de luptă pe scară largă – analiza armatei a indicat că personalul și resursele trebuie reutilizate, astfel încât să contribuie la alcătuirea unor astfel de unități de luptă operaționale.

Grupul de Război Asimetric a fost creat în 2006 și are sediul la Fort Meade, Maryland, având și o facilitate de instruire extinsă la Fort A.P. Hill, Virginia. Unitatea este alcătuită din soldați activi, civili ai Departamentului Armatei și contractori guvernamentali, toți luptători de război experimentați.

Forța de echipare rapidă (REF) a fost activată în 2002 și a avut sediul central la Fort Belvoir, Virginia. Unitatea era însărcinată cu furnizarea rapidă a unităților armate desfășurate la nivel global. Personalul REF a fos desfășurat în Afganistan, Irak și Kuweit, în timp ce laboratoarele mobile au fost disponibile pentru soluții rapide. Unitatea a parcurs rapid noile tehnologii de război, inclusiv dispozitive precum instrumente dezvoltate penteru a bloca și a distruge dronele inamice.

The Army Futures Command, a care a fost fondat la 1 iulie 2018, va prelua sarcina de a dezvolta tehnologia de generație următoare, care ar putea fi utilizată în luptele împotriva unor inamici precum China și Rusia, notează NI.

Armata a anunțat, de asemenea, că personalul și resursele celor două unități vor fi realocate forței operaționale și ambele vor fi complet dezactivate până la 30 septembrie 2021.