Evenimentul Zilei > International > Armata britanică nu mai e privită ca o forță de luptă de nivel ridicat. „Nu poate să protejeze Regatul Unit și aliații”
Armata britanică nu mai e privită ca o forță de luptă de nivel ridicat. „Nu poate să protejeze Regatul Unit și aliații”

Armata britanică nu mai e privită ca o forță de luptă de nivel ridicat. „Nu poate să protejeze Regatul Unit și aliații”

Armata britanică nu mai este o forță de luptă de ridicat, a spus un general american. Decenii de reduceri de înzestrare și de personal au dus la o scădere a capacității Marii Britanii de a lupta. De asemenea, premierul Rishi Sunak riscă să eșueze în rolul său de „prim-ministru în cazul unui război”

Secretarul Apărării, Ben Wallace, a fost avertiazat de un general de rang înalt al SUAarmata britanică nu mai este considerată o forță de luptă de nivel ridicat. Acesta este de părere că, după decenii de reduceri de înzestrare în domeniul militar, s-a ajuns la o scădere a capacității de luptă în caz de război, potrivit DailyMail.

Ce ar trebui să facă Marea Britanie

Această situație trebuie reevaluată mai repede decât se credea, în contextul invaziei Rusiei în Ucrainei. Rishi Sunak riscă, de asemenea, să eșueze în rolul său de „prim-ministru în vreme de război”, dacă situația nu se îmbunătățește radical, a precizat această sursă.

Ar fi nevoie de cinci, până la zece ani, pentru a ajunge la o forță de luptă de 25.000 de soldați susținuți de tancuri, artilerie și elicoptere. O sursă a recomandat ca bugetul de apărare al Regatului Unit să fie sporit cu 3 miliarde de lire sterline pe an, fără alte reduceri ale numărului militarilor.

„Avem un prim-ministru de război și un cancelar de război”, a declarat o altă sursă. „Istoria va privi în urmă alegerile pe care le fac în săptămânile următoare ca fiind fundamentale pentru a stabili dacă acest guvern crede cu adevărat că datoria sa principală este apărarea țării sau dacă acesta este doar un slogan.

Arme britanice pentru Ucraina

Astăzi, s-a anunțat că Ucraina are nevoie de noi arme și livrări mai rapide pentru a face față unei situații „foarte dure”, cu atacuri constante din partea forțelor ruse în regiunea Donețk. Președintele Volodimir Zelenski a spus că „situația este foarte grea. Bakhmut, Vuhledar și alte sectoare din regiunea Donețk se confruntă cu atacuri constante ale Rusiei. Există încercări dure de a sparge avanposturile noastre”, a spus Zelenski într-un discurs video.

„Rusia vrea ca războiul să continue și să ne epuizeze forțele. Așa că trebuie să ne pregătim din timp armele. Trebuie să grăbim evenimentele, să accelerăm livrările și să deschidem noi opțiuni de înarmare pentru Ucraina. Statul Major al forțelor armate ucrainene a avertizat că forțele sale au respins un atac lângă Blahodatne, în partea de est a regiunii Donețk, în timp ce grupul militar privat al Rusiei, Wagner, spune că a preluat controlul asupra satului. O declarație militară ulterioară nu a făcut nicio mențiune referitoare la Blahodatne.

Zelenski a lansat recent un apel pentru intensificarea livrărilor de arme, la câteva zile după ce Germania și Statele Unite au întocmit o listă de țări care au convenit să furnizeze tancuri moderne Ucrainei.