M-84 AS1 reprezintă versiunea cu tehnologie avansată a tancului mijlociu M-84 produs acum 36 de ani și este dezvoltat de compania sârbă Yugoimport SDPR.

Ce include programul de modernizare

Despre M-84 AS1 se cunoaște că este echipat cu blindajul exploziv reactiv – ERA model ERO-19 care oferă o protecție sporită împotriva capetelor de luptă în tandem ale rachetelor antitanc dirijate moderne. Tancul este echipat, deasemenea, cu un sistem de protecție activă de tip SOFTKIL pentru bruierea și/sau devierea de la traiectorie a rachetelor antitanc dirijate prin fir sau pe fascicul laser de inspirație rusă (Shtora).

Noul tanc a fost echipat cu un sistem nou de control și observare a câmpului de luptă model KIS M-84, cu aparatul de observare pentru comandantul de tanc – TOMS, precum și cu echipamente de protecție și avertizare împotriva manevrelor greșite ale mecanicului-conductor la pornirea motorului tancului.

Tancul este echipat cu același tun cu țeavă lisă 2A46 M cal. 125 mm prezent pe versiunile anterioare ale blindatului și care poate efectua trageri și cu racheta antitanc dirijată dirijată pe fascicul laser 9M119 Refleks (codificare NATO AT-11 Sniper) care are o rază de acțiune de 5km și care poate penetra un blindaj omogen laminat echivalent – RHA (Rolled Homogenous Armor) de 900mm.

M-84 AS1 este deasemenea echipat cu stație modernă de luptă comandată de la distanță – RWS (Remote Weapons System), echipată cu o mitralieră cal. 12, 7mm, care permite trăgătorului să asigure sprijinul cu foc, protejat, din interiorul cutiei blindate.

Tancul M-84 AS1 are o greutate de 45 de tone, un echipaj de 3 militari și o autonomie de 700 km

În prezent forțele terestre sârbe (16.000 militari) dispun de 214 tancuri M-84 A4, plus 53 de tancuri T-72 în conservare. Tancul M-84 se mai află în dotarea forțelor armate din Kuweit, Macedonia, Muntenegru, Croatia și Slovenia.

„Datorită modernizării tancul M-84 AS1, este unul dintre cele mai moderne forțe, nu numai din regiune, ci din întreaga Europă” A spus ministrul Vulin.

Forțele armate sârbe sunt modernizate, dotate, întărite și toate segmentele lor merită o atenție egală

„În anii precedenți, am acordat o atenție deosebită Forțelor Aeriene și Apărării Aeriene, dar acum este rândul Armatei. Acesta este un pas revoluționar și imens înainte. Când M-84 a fost construit în urmă cu 36 de ani, modernizarea sa a început în 1991 și nu a fost niciodată finalizată. Este pentru prima dată când modernizarea M-84 este finalizată, aceasta este prima fază și vom continua să îmbunătățim puterea și capacitățile unităților noastre blindate. Lucrăm la artilerie, la unități blindate, infanterie și arme de mână ale tuturor membrilor noștri ”, a spus ministrul Vulin, care a adăugat că„ Forțele armate sârbe sunt dotate și consolidate, nu numai pentru a fi cele mai mari sau mai numeroase, ci și cele mai moderne”, potrivit celor relatate de  defence.