Ardei umpluți ca la bunica. Rețeta pentru cea mai iubită mâncare a verii

Ardei umpluți ca la bunica. Rețeta pentru cea mai iubită mâncare a verii Sursa: Dreamstime.com

Pe lângă clasicele sarmale, pe lista rețelelor preferate de români se numără și ardeii umpluți, un preparat gustos, care poate fi gătit din orice fel de carne. Totuși, care sunt pașii realizării unui preparat ca la carte?

Rețeta de ardei umpluți cu carne tocată și orez, făcută la cuptor, cu sos de roșii și verdeață, este una dintre cele mai sățioase și gustoase preparate românești, care, dacă este gătit cu pricepere, poate deveni un fel principal adorat de întreaga familie.

Rețetă de ardei umpluți cu carne tocată la cuptor

Ingrediente necesare pentru acest preparat:

  • 700 gr carne tocată de porc, curcan sau pui ori amestec;
  • 70 gr orez;
  • 8 – 10 ardei gras;
  • 2 cepe;
  • 150 gr roșii pasate sau 100 ml bulion;
  • ½ legătură mărar;
  • ½ legătură pătrunjel;
  • O linguriță de sare;
  • O linguriță piper măcinat;
  • O linguriță paprika dulce;
  • O linguriță pastă de roșii;
  • 2-3 frunze de dafin;
  • 500 ml bulion de roșii sau 4 roșii mari opărite și decojite;
  • 3 linguri de ulei;
  • Sare, piper, puțin zahăr și o frunză de dafin.

Modul de preparare

Tăiem ceapa mărunt și o punem la călit cu puțin ulei. Se adaugă apoi și un praf de sare peste ceapă, după care se lasă pe foc, până când aceasta devine translucidă. Peste ceapă vom adăuga orezul și călim timp de 2-3 minute. Se adaugă puțină apă și se lasă conținutul să fiarbă, până când orezul absoarbe toată apa, preț de circa un minut. Se ia de pe foc și se lasă la răcit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Carnea tocată se pune într-un bol mai mare. Când orezul și ceapa s-au răcit, acestea se adaugă peste carne, iar mai apoi se pun condimentele, sare, piper, paprika, verdețurile tocate mărunt și pasta de roșii.Totul se amestecă foarte bine, până obținem o compoziție omogenă.

Ardeii se spală și apoi se decupează câte un căpăcel deasupra fiecăruia, în apropierea codițelor, după care se scot semințele. Se adaugă, folosind o lingură, o parte din compoziția de carne tocată și orez în ardei, dar fără ca aceștia să fie umpluți în totalitate, pentru că orezul se va umfla în timpul fierberii. În funcție de preferințe, putem acoperi conținutul din ardei cu un capac format dintr-o felie subțire de roșie.

Timpul de gătire al ardeilor umpluți la cuptor

Ardeii umpluți sunt gata de a fi introduși la cuptor, într-o tavă unsă cu 2 linguri de ulei. Deasupra ardeilor putem adăuga sosul de roșii, până când întregul conținut este acoperit de acesta. Putem adăuga și apă, dacă mai este nevoie. Asezonăm cu frunze de dafin și sare și introducem tava la cuptor, pentru 60 de min, la temperatura de 180 de grade Celsius.

După 30 de minute de gătire, ardeii umpluți trebuie întorși, pentru a se putea coace în mod uniform, iar dacă sosul a mai scăzut, putem adăugat o cană de apă fierbinte. Servirea ardeilor umpluți poate fi însoțită de puțină smântănă, mămăligă sau de verdețuri proaspete.