Arctica. Navele SUA vor patrula în apropierea bazelor Rusiei

Arctica. Navele SUA vor patrula în apropierea bazelor Rusiei

Marina militară a Statelor Unite începe patrulări regulate în largul coastelor ruse din Arctica, pentru a bloca „ofensiva Rusiei în Nordul Extrem”, potrivit secretarului US Navy, amiralul Kenneth John Braithwaite.

Bătălia pe Arctica se duce între SUA și Rusia. Kenneth John Braithwaite a indicat că, în viitorii ani, SUA va trebui să-și întărească prezența și acțiunile în zona arctică, de-o manieră „mult mai insistentă”. Scopul este de a contesta atât revendicările chinezești cât și cele rusești, scrie Breaking Defense.

„Este cam aceeași situație ca în Marea Chinei de Sud, ca atunci când privim libertatea operațiunilor de navigație și capacitatea de a opera în apele internationale. Statele Unite își revendică dreptul de a putea face acest lucru”. Aceasta a declarat amiralul Kenneth John Braithwaite.

A mai fost întrebat dacă Statele Unite ar trebui să efectueze în largul coastelor de nord ale Rusiei „operațiuni menite să asigure libertatea de navigație”. Amiralul american a comparat situația din regiune cu cea din Marea Chinei de Sud, unde Beijingul are dispute teritoriale cu unele țări.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Rutele maritime din Nord devin navigabile, iar Marina Militară a SUA intenționează să garanteze partenerilor noștri libertatea de navigație”, a afirmat Braithwaite. O strategie pe care a definit-o ca „o poziție mult mai îndrăzneață”, „un drept și o datorie” a SUA, în calitatea lor de „forță navală dominantă în lume”, scrie Vesti din Rusia.

SUA și Rusia în Arctica. Spărgătoare de gheață de la aliați.

SUA și Rusia se confruntă în Arctica. Potrivit lui amiralului Braithwaite, marele avantaj al Statelor Unite în Arctica îl constituie submarinele.

Dar, a adăugat el, Marina Militară va trebui să închirieze spărgătoare de gheață de la aliați.În timp ce Rusia deține o flotă întreagă de astfel de nave, iar China le construiește cu o viteză pe care SUA  „nu o pot egala”.

Într-adevăr, Rusia este singura țară din lume care dispune de mulți ani de o flotă de spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară. La ora actuală deja flota rusă are nave noi de acest tip, mai puternice și mai performante, în timp ce altele se află în constructive.

Acest program, inclus în vastul program arctic desfășurat de Rusia, este una din prioritățile liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Faptul că SUA își sporesc prezența de nave militare în Arctica a fost deja anunțat de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Potrivit ministrului Șoigu- un apropiat al lui Putin - contextul politic și militar din regiune se complică din cauza concurenței marilor țări ale lumii pentru accesul la resurse și rutele de transport arctice.

Pentru a-și întări capacitățile de apărare și pentru a-și proteja interesele naționale în Arctica, Rusia dezvoltă activ Flota de Nord, a subliniat Serghei Șoigu. De partea sa, Ministerul de Externe al Rusiei și-a exprimat îngrijiorarea cu privire la faptul că Statele Unite își intensifică prezența militară în regiunea arctică și a menționat că Moscova vrea ca zona să rămână un spațiu de colaborare pașnică.