Arafat susține că a înțeles care e cea mai prețioasă lecție primită de la pandemie

Arafat susține că a înțeles care e cea mai prețioasă lecție primită de la pandemie

Spitalele nu ar trebui făcute în raport cost - eficiență, este lecția cea mai prețioasă pe care autoritățile române au învățat-o din această pandemie, susține Raed Rafat, secretar de stat la MAI.

Raed Rafat, secretar de stat la MAI și șef al DSU, susține că pandemia a demonstrat că spitalele nu trebuie construite în termeni de costuri și eficiență.

„În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile”, a declarat Raed Arafat la un post de televiziune.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă am învăţat ceva din această pandemie este că spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat până acum, ca entităţi în care trebuie să ai, să fie gradul de ocupare să fie 90 şi ceva la sută, atunci spitalul e perfect. Uite, gradul de ocupare de 90% înseamnă că dacă ai un dezastru nu mai ai unde să pui bolnavii. Germania de ce s-a descurcat bine? Are cel mai mare număr de paturi de acut pe cap de locuitor din Europa.

Şi în condiţiile unui dezastru au găsit o flexibilitate mai mare la ei decât au găsit alte ţări. În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile”, a mai afirmat Raed Arafat.

Raed Arafat: Spitalele nu trebuie făcute precum fabricile

„Noi trebuie să ne gândim la un aspect foarte clar: spitalele nu sunt ca să fie făcute cost eficiente, ca fabricile. Spitalele trebuie să fie considerate ca entităţi de infrastructură critică, care trebuie să fie funcţionale, trebuie să aibă rezervă, trebuie să aibă rezervă de resursă umană, rezervă de spaţiu şi să fie pregătite pentru orice situaţie neaşteptată, orice situaţie anormală. Spitalele nu sunt numai pentru cazurile de zi cu zi, spiralele sunt şi pentru ce se întâmplă astăzi, în pandemie”, a adăugat Raed Arafat.