”(…) Vorbim de jumătate din unităţile de primiri urgenţe din ţară, vorbim aici de câteva zeci deja, care trebuie să aibă modernizări sau chiar extinderi.

Aceste proiecte au început de ceva timp prin fonduri europene, prin Ministerul Dezvoltării, sunt şi proiecte cum vedeţi aici în care se implică şi autorităţile locale, sunt proiecte care sunt finanţate din fonduri europene, dar cofinanţate de autorităţi locale şi, bineînţeles, de Ministerul Sănătăţii. Aşa că paşii se fac, (…) cel puţin jumătate din unităţi au nevoie de anumite măsuri”, a afirmat Arafat.

Acesta consideră că pe viitor problema cu care se vor confrunta UPU la nivel național ține de creşterea numărului pacienţilor. Momentan, numărul acestora a scăzut semnificativ. ”Nu ştiu cât va dura, acum suntem cam la 50% din numărul total care ne vine de regulă pe ţară, dar, pentru viitor, o unitate de primiri urgenţe cam la zece ani trebuie readaptată, trebuie redimensionată, iar acum provocarea noastră va fi pregătirea unităţilor de primiri urgenţă pentru a primi mai mulţi pacienţi.

Totuşi în condiţiile în care trebuie să prevenim răspândirea unui virus şi asta înseamnă că trebuie să ai circuite clare în interiorul unităţii de primiri urgenţă, aşa cum avem circuite în interiorul spitalelor şi asta s-ar putea să necesite la unele unităţi de primiri urgenţe anumite modificări, inclusiv structurale”, a explicat Raed Arafat.

Sursa: Agerpres.ro