Măsura inedită a fost adoptată de Consiliul Județean Arad, la solicitarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare judeţul Arad, care a cerut și amendarea celor care intervin neconform pe reţelele de apă şi canalizare.

Proiectul ce vizează aplicarea unei taxe pe apa de ploaie s-a aflat, marți, pe ordinea de zi a Consiliului Județean Arad, notează aradon.ro.

„Din legislaţia actuală rezultă faptul că există posibilitatea de a institui plata apei pluviale de către instituţiile publice şi de către persoanele juridice. Deci, există posibilitatea, nu obligativitatea. Mă surprinde propunerea introducerii acestei noi taxe pentru firmele din Arad, este o măsură neliberală. Eu cred că persoanele juridice nu ar fi trebuit puse la plată', a spus consilierul ALDE, Daniel Trifon, conform sursei citate

Prezent la şedinţă, directorul ADI Apă-Canal, Adrian Tăşedan, a explicat că firmele vor avea de plătit taxa pe apă de ploaie și din cauza mirosului insuportabil care se răspândește în aproape jumătate de oraș.

„Procesul de epurare este unul complex, iar parte din acest proces se face şi pentru apa de ploaie. Iar costurile de întreţinere ale acestui sistem sunt direct influenţate de apa pluvială. Apa menajeră este tratată chimic, iar procesul de tratare este costisitor. Aceste costuri se reflectă în partea de nămol. În momentul în care iese din staţia de epurare, nămolul are un grad de 17-18 la sută substanţă uscată, iar acest grad ar trebui să fie de 32 la sută. Exact aici este influenţa apei pluviale, în această umiditate în exces. Din încasările pentru apa pluvială vom menţine în stare de funcţionare sistemele actuale şi, în plus, vizăm o investiţie uriaşă în ceea ce priveşte staţia de epurare, în încercarea de a scăpa de mirosul nămolului', a explicat directorul ADI Apă-Canal.

Taxa de pe apă de ploaie va fi calculată cu ajutorul meteorologilor.

 „Taxa va fi calculată în baza datelor pe care le vom primi de la Administraţia Naţională de Meteorologie. Vom lua valorile medii ale precipitaţiilor pe fiecare localitate în parte şi vom calcula taxa', a spus Adrian Tăşedan.

 

Te-ar putea interesa și: