Evenimentul Zilei > Social > Aproape 5.000 de români s-au întors acasă din Spania din cauza pandemiei
Aproape 5.000 de români s-au întors acasă din Spania din cauza pandemiei

Aproape 5.000 de români s-au întors acasă din Spania din cauza pandemiei

Număr impresionant de români plecați în Spania care revin înapoi în țară. Restricțiile și pierderea locurilor de muncă au fost principalele cauze pentru care mulți au ales să se întoarcă acasă.

Mii de români au plecat din Spania de la începutul pandemiei. Restricțiile și pierderea locurilor de muncă au fost principalele cauze pentru care mulți au ales să se întoarcă acasă, după ani de muncă în străinătate. Singurele domenii în care s-a lucrat fără restricții au fost construcțiile și agricultura, Ziarul românesc.es .

Români la anaghie și mărturisiri

Povestea existențială a acestor români se rescrie dramatic în fiecare zi, în fiecare clipă.

Jeni este din Galați și a venit în Spania în urmă cu 17 ani. Din anul 2015, ea administrează un restaurant românesc. Până să înceapă pandemia avea evenimente în fiecare săptămână pentru românii din Benidorm și Alicante. Acum are clienți doar în week-end.

Andreea a venit din România în urmă cu doi ani. Ea s-a pregătit special pentru a da o mână de ajutor la restaurant.

“Restaurantul nostru a fost foarte afectat de plecarea clienților. Foarte mulți români au rămas fără loc de muncă și au decis să plece înapoi în România”, a povestit românca.

Datele oficiale sunt descumpănitoare

Datele oficiale arată că în acest moment mai sunt în jur de 670.000 de români înregistrați cu domiciliul în Spania. Cei mai mulți dintre ei se află în capitala spaniolă Madrid și în orașele Valencia, Castellon și Zaragoza.

Aproape 5.000 de români au plecat din Spania de la începutul pandemiei. Cei mai afectați de pierderea locurilor de muncă au fost cei care lucrau în hoteluri, restaurante sau alte servicii turistice.

Muncitorii sezonieri din agricultură și construcții sunt printre puținii care nu au avut de suferit. În rest, pandemia COVID-19 a distrus milioane de locuri de muncă.

La momentul actual, numărul angajaților români din Spania nu depășește 322.000 de persoane.

Majoritatea domeniilor economice au cunoscut o cantracție fără precedent, iar românii plecați la muncă în Spania încearcă să se reorienteze, căutând soluții la situația proprie atât în străinătate, cât și în țară.