Apolicalipsa țânțarilor. Un nor de 500 de milioane de țânțari modificați genetic va invada cerul

Apolicalipsa țânțarilor. Un nor de 500 de milioane de țânțari modificați genetic va invada cerul Țânțarul comun este din ce în ce mai periculos în Europa / Sursa foto: Arhiva EVZ

Oxitec, o companie biotech din Marea Britanie, urmează să lanseze 500 milioane de țânțari modificați genetic în statul Florida, cu scopul de a fi folosiți ca pesticide naturale. Locuitorii din Islamorada sunt în pragul disperării și acuză că este vorba de o formă de terorism biologic.

Localitatea Islamorada include un lanț de insule, desfășurate pe aproximativ 30 de kilometri în Florida Keys, cu un peisaj idilic și complexe rezidențiale.

Într-o după-amiază de martie, o localnică, Virginia Donaldson, le-a relatat jurnaliștilor platformei online Futurism că bărbați în uniformă i-au bătut la ușă susținând că fac un control al țânțarilor I-au cerut să participe într-un nou program de control al deratizării. Donaldson se grăbea și doar a semnat un formular, apoi i-a privit cum agață de un copac din grădina ei o cupă miniaturală neagră pentru capturarea țânțarilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fără să știe, femeia a acceptat să participe la un experiment genetic derulat de o companie britanică biotech, Oxitec. Aceasta a pregătit eliberarea a nu mai puțin de jumătate de milliard de țânțari modificați genetic, pregătiți să anihileze populația de insecte locale care se hrănește cu sânge, de-a lungul coastei din Florida Keys.

Program benefic pentru mediu sau terorism genetic?

Rezidenții din Islamorada s-au împărțit în două: unii s-au lăsat captivați de proiect, alții au amenințat că vor distruge echipamentele angajaților Oxitec. Susținătorii programului spun că este o nouă metodă de a scăpa de țânțarii care împrăștie boli. Cealaltă tabără acuză o manipulare printr-un experiment genetic. “Mi se pare criminal faptul că suntem supuși acestui terorism de către propriul nostru Consiliu de control al țânțarilor din Florida Keys. Riscăm totul și nu câștigăn nimic, totul este în favoarea Oxitec“, a declarat Meagan Hull la o întrunire a primăriei locale.

Compania britanică, în cooperare cu Agenția de Protecție a Mediului (EPA), va da drumul celor 500 de milioane de țânțari cărora li s-a inserat gena numită OX5034. După un process de ani de zile, EPA a aprobat planul Oxitec în mai 2020, printr-o autorizație specială care le permite companiilor să testeze noi pesticide pe teren.

Oxitec susține că țânțarii, toți masculi, care nu înțeapă oamenii, vor fi hrăniți cu femele sălbatice, care nu mușcă. Însă acestora li se va transmite gena OX5034, o sarcină ereditară care împiedică orice femelă țânțar să ajungă adult. Teoria companiei este aceea că, cu cât țânțarii modificați genetic și descendenții lor se vor reproduce mai mult, cu atât mai puține femele țânțar vor fi în regiune.

Experimentul, programat să înceapă cât de curând, va viza speciile de țânțari Aedes aegypti. Acestea compun doar 2-4% din populația totală de țânțari din Florida Keys, însă sunt responsabile cu majoritatea cazurilor de boli declanșate de țânțari. Oxitec susține că testarea va ajuta la stoparea răspânidrii bolilor produse de insecte la oameni, precum virusurile Dengue sau Zika. Dacă experimentul va reuși, ar putea reprezenta un mod foarte țintit de a nimici dăunătorii fără a folosi insecticide chimice. Ar însemna mai puține pagube pentru albinele și fluturii localii, o scădere mai mică a biodiversității și mai puține daune aduse mediului.

Avantaje și dezavantaje ale programului

Opozanții programului se tem că țânțarii manipulați genetic și populația sălbatică vor crea hibrizi genetici, însă Oxitec se apără spunând că testarea nu va pune în pericol populații mai mari decât țânțari. Țânțarii lansați în cadrul testului vor purta două copii ale genei modificate, însă doar una va fi transmisă prin reproducere.

Pe de altă parte, o coaliție a activiștilor de mediu, reprezentanți ai mediului academic și locuitori din Key West au anunțat că se opun experimentului, cel puțin în forma sa actuală. Reprezentanții Oxitec se apără spunând că din moment ce EPA a stabilit că experimentul nu se referă la implicarea oamenilor sau la testarea pe oameni, consimțământul lor este facultativ. Practic nu există riscuri pentru populația din Florida Reys, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei. Însă coaliția care se opune experimentului a anunțat că va angaja evaluatori independenți.

Puține informații, multe semne de întrebare pentru Oxitec

Este una dintre primele lansări de masă de insecte modificate genetic din Statele Unite, deci mizele sunt mari. Pe de o parte, opozanții critică EPA pentru că nu a solicitat Oxitec derularea unor testări în mediu controlat al insectelor. Însă EPA demolează acest argument, spunând că nu a fost nevoie de ele din moment ce nici mediul, nici oamenii nu vor fi afectați.

De asemenea, EPA a ridicat și alte semne de întrebare: a publicat pe site-ul propriu numai două pagini de documentare despre proiect pe parcursul a 30 de zile de dezbatere publică, în 2019. S-au strâns în total peste 31.000 de comentarii negative față de numai 56 în favoarea programului. Mai mult, întregul proiect nu a fost disponibil pentru membrii comunității științifice, astfel că evaluările unor experți independenți nu au putut fi posibile. Nu există niciun studiu public de impact asupra mediului. În orice caz, rămân multe semne de întrebare, iar aventura experimentului cu țânțari este departe de a se fi încheiat. Mai are doar un pas până la a deveni realitate.

Sursa: Futurism

Citește și Bizara operațiune OV5034 va fi în aer. Sute de milioane de pericole sau de leacuri