Într-un documentar realizat de regizorul american Chris Paine, Elon Musk a declarat că dezvoltarea superinteligenței ar putea cădea în extrema cealaltă, evoluând într-o formă de civilizație artificială care să guverneze întreaga lume.

„Un scenariu înfricoșător care îmi trece prin minte este cel în care o companie sau un grup de oameni ar putea dezvolta tehnologii superinteligente care să se comporte ca niște zeități și să preia controlul asupra lumii. Cel puțin atunci când există un dictator malefic, știm că acel om o să și moară cândva. Pentru inteligența artificială, însă, nu intervine conceptul de moarte. Asta înseamnă că ar trăi etern și că am avea un dictator nemuritor de care nu am putea scăpa niciodată”, a explicat Elon Musk.

Documentarul realizat de Paine explorează câteva exemple ale evoluției inteligenței artificiale, inclusiv armele autonome sau algoritmii Wall Street Technology, care delimitează știrile false de cele reale.

De asemenea, aduce în discuție și referințe culturale consacrate, precum filmele „Matrix” sau „Ex Machina”.

Musk a vorbit despre supercomputerul DeepMind de la Google, oferind această companie drept exemplu în domeniul celor care vor să dezvolte superinteligența.

„Sistemul dezvoltat de DeepMind poate câștiga la orice fel de joc. Este supraomenesc, rezolvă toate jocurile cu o viteză record, în mai puțin de un minut. Dacă inteligența artificială are un anume scop, iar umanitatea pur și simplu se întâmplă să-i stea în cale, îi va distruge pe oameni fără să stea pe gânduri, într-un mod cât se poate de firesc. Fără resentimente. E la fel ca atunci când, de exemplu, construim o șosea, iar în drum este un mușuroi de furnici. Nu urâm furnicile, dar ne împiedică, așa că mușuroiul dispare”, a mai spus miliardarul.