Treizeci de asociații au solicitat Bruxelles-ului să crească mijloacele de combatere a sărăciei din cauza crizei legate de pandemie. 

Situația este gravă și mai multe asociații europene se tem „de un val fără precedent de sărăcie agravată de epidemia Covid-19”. 

De asemenea, aproximativ treizeci dintre aceste organizații au decis, miercuri, să solicite Uniunii Europene o creștere a „mijloacelor dedicate luptei împotriva sărăciei și a ajutorului alimentar”, în următorul buget comun pentru a putea face față situației actuale care amenință să dureze. 

În Franța, textul a fost semnat în special de Crucea Roșie, Restos du Coeur, Federația Franceză a Băncilor de Alimente și Secours populaire. Acest text solicită Bruxelles-ului să consolideze Fondul european de ajutor pentru cei mai defavorizați (FEAD) și să crească mijloacele de combatere a sărăciei în bugetul european 2021-2027.

Examinarea bugetului următor, precum și planu de redresare de 750 de miliarde de euro, prezentat de Comisia Europeană pe 27 mai, sunt pe ordinea de zi a Consiliului European de vineri, care se întrunește prin videoconferință. „Nevoile, deja considerabile astăzi, vor crește în săptămânile și lunile următoare, deoarece criza economică și socială promite să fie lungă și ar putea duce la situații explozive”, avertizează asociațiile.

„Astfel, milioane de europeni ar putea să ajungă, fără îndoială, la precaritate și sărăcie. Ei nu trebuie lăsați pe marginea drumului”, adaugă asociaţiile. Potrivit celor patru asociații franceze care au semnat apelul, „87 de milioane de europeni trăiesc deja sub pragul sărăciei”.