Evenimentul Zilei > International > ANUNȚUL SUA cu privire la amplasarea armelor NUCLEARE în Europa
ANUNȚUL SUA cu privire la amplasarea armelor NUCLEARE în Europa

ANUNȚUL SUA cu privire la amplasarea armelor NUCLEARE în Europa

Administrația de la Washington nu ia în calcul reinstalarea de arme nucleare în Europa, în contextul retoricii nucleare a Rusiei, relatează agenţia de presă Unian.

"O decizie de a readuce arme nucleare, care se aflau în Europa în urmă cu 30 de ani, nu este luată în calcul. În prezent are loc o evaluare la Washington şi în paralel la NATO pentru a analiza toate consecinţele faptului că Rusia vorbeşte despre armele sale nucleare şi despre ce se poate vedea în realitate în ceea ce priveşte dezvoltarea şi instalarea (de arme nucleare). Referitor la aceasta şi la acţiunile de răspuns care ar trebui adoptate nu s-a luat încă nicio decizie", a declarat ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute.

Oficialul american a reamintit că Washingtonul a acuzat Federaţia Rusă de încălcarea "unuia dintre principalele acorduri din perioada de după războiul rece: acordul de neproliferare a armelor de distrugere în masă cu rază medie de acţiune".

"Încercăm să o aducem (pe Rusia) înapoi, în conformitate cu acordul. Nu discutăm despre contra-amplasare. Nu s-a făcut nici măcar un singur pas pentru a readuce în Europa armele nucleare, pe care le-am scos de acolo", a conchis ambasadorul Douglas Lute, citat de Unian.