Anunțul momentului! Românii pot răsufla ușurați, sunt în siguranță. Dispare valul 5 Omicron

Anunțul momentului! Românii pot răsufla ușurați, sunt în siguranță. Dispare valul 5 Omicron Sursă: Nicktys | Dreamstime.com

Românii primesc o veste mult așteptată din partea cercetătorului Octavian Jurma.  România ar putea ieși săptămâna viitoare din valul 5-Omicron. În opinia sa, urmează o perioadă liniștită pe timpul verii indiferent ce amenințări se adună la orizont pentru toamnă.

România se află încă în valul 5 Omicron. La noi, creșterea numărului de cazuri a fost lentă. Semnalul de alarmă a fost tras de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a avertizat că tulpină Omicron se transmite de cinci ori mai repede față de alte tulpini, dacă nu avem nicio măsură de protecție. Mai exact, 20% dintre infectările cu Omicron de la noi nu au avut nicio legătură cu alte cazuri sau călătorii, iar asta înseamnă că varianta Omicron a trecut la transmiterea comunitară.

România ar putea ieși din valul cinci al Omicron săptămâna viitoare şi ar putea să aibă parte de o perioadă liniștită pe tot parcusul  verii, apreciază cercetătorul Octavian Jurma.

Cercetătorul îndeamnă românii să-şi reîncarce bateriile pentru toamnă

Cercetătorul Octavian Jurma: „Azi incidenţa națională a revenit pe trend descendent şi a ajuns la 0.5 la mie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În imagine (foto)aveți istoricul incidenței în ultimele 30 de zile plus prognoza pe următoarele 2 săptămâni. Aşa cum se vede, săptămâna viitoare Cluj şi Bucureşti vor coborî în sfârșit sub 1 la mie. Sunt județele de referință cele mai credibile si pentru restul tarii.

Saptămâna viitoare sper să ieșim din valul 5-Omicron dupa care să avem parte de o perioada liniștită. Lunile iunie-iulie (+mai şi august ca luni de tranziție) se dovedesc şi în al 3-lea an pandemic perioada cea mai sigură pentru relaxare şi vacante.

Avem deci un interval clar în care putem să ne bucurăm în siguranță de răgazul pe care ni-l oferă pandemia şi vă recomand să vă luați o vacanţă în care să vă încărcați bateriile indiferent ce amenințări se adună la orizont pentru toamnă”, a anunțat cercetătorul pe social media.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, a declarat că cele 53 de ţări care fac parte din aria sa de responsabilitate au înregistrat mai bine de 7 milioane de noi infectări cu COVID-19 în prima săptămână a anului. Aceste cifre reprezintă o creștere mai mult decât dublă în decurs de două săptămâni.

Omicron pare în multe cazuri să provoace forme uşoare de infectare, comparativ cu variantele anterioare. Aproximativ 90 la sută din infectări sunt asimptomatice, cu 50 la sută mai multe decât în cazul mutațiilor anterioare.

Aceasta înseamnă că este posibil să nu ştim niciodată că suntem sau am fost infectaţi. Dar în cazul persoanelor care nu sunt vaccinate sau care nu au fost infectate cu coronavirus până acum, riscul unei îmbolnăviri severe este mai mare, spun experţii. De aceea se recomandă: masca de protecţie şi testarea.