Evenimentul Zilei > Social > Anunțul momentului: Ce se întâmplă cu pensiile în doar câteva luni. „Doar în felul acesta vom reuși să reducem din inechități”
Anunțul momentului: Ce se întâmplă cu pensiile în doar câteva luni. „Doar în felul acesta vom reuși să reducem din inechități”

Anunțul momentului: Ce se întâmplă cu pensiile în doar câteva luni. „Doar în felul acesta vom reuși să reducem din inechități”

Ministrul demis al Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, sâmbătă seară, 30 octombrie, procentul cu care vor crește pensiile în anul 2022. De la 1 ianuarie, acestea vor fi indexate având în vedere politica urmată în prezent, care se bazează pe două paliere, unul pe termen scurt și altul pe termen lung. În cel din urmă caz, guvernanții își propun să reducă inegalitățile din sistemul public de pensii. 

Măsura pe termen scurt prevede ca vârstnicii să beneficieze de o majorare a pensiilor, a transmis Raluca Turcan. În cazul celei de-a doua măsuri, gândită pe termen mediu și lung, „am început deja marele proces de reformă despre care s-a tot vorbit și pentru care nu s-a făcut mare lucru și anume, să reducem inechitățile din sistemul public de pensii, să creștem pensia medie în România și în același timp să legăm pensiile de contributivitate”, potrivit ministrului demis de la Muncă. Oficialul liberal a mai precizat că „ceea ce nu s-a făcut în 30 de ani, nu poți să ceri nimănui să facă în câteva luni”.

Raluca Turcan acuză discrepanțe majore între pensii

„Este antisocial ca în România anului 2021, dosarele de pensii în România să stea unul peste altul în casele de pensii și mare parte din procedurile din casele județene de pensii să se desfășoare la un nivel rudimentar. Ca atare am început procesul de digitalizare.

Cele mai multe procese în justiție le avem din cauza inechităților crase din sistemul de pensii în care oameni cu aceeași vechime, cu aceeași calificare, cu aceeași muncă, pentru că au ieșit în ani diferiți, aveau parte de pensii diferite. Să nu mai vorbim de diferența aproape lipsită de decență dintre pensia minimă socială și pensia cea mai mare dintr-un sistem public de pensii în România, care până de curând era 79.000 de lei, dar beneficiarul din păcate a decedat. Pe reforma pensiilor avem în momentul de față o formulă testată cu specialiști și care ne va aduce în urma recalculării ca această inechitate să fie eliminată.”, a declarat Ministrul PNL Raluca Turcan.

Cu cât cresc pensiile în anul 2022

Reprezentantul Ministerului Muncii a anunțat și cu cât se vor majora pensiile în România începând cu anul 2022, în fază inițială. „Noi plecăm de la 7% până la un procent mai mare în funcție de bugetul pe care îl vom avea, de investiții. În funcție de acestea vom anunța procentul cu care vom crește pensiile.

Pe noua lege pe care o vom elabora, trebuie să rețineți că pensiile mai mici vor crește mai mult și pensiile mari vor crește cu mai puțin pentru că doar în felul acesta vom reuși să reducem din inechități și să reducem decalajul dintre cea mai mică pensie și cea mai mare.”, a spus Raluca Turcan într-o intervenție televizată la România TV.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: