Liderul PNL susține că atunci când un guvern își schimbă configurația politică, acesta trebuie să treacă de Parlament cu majoritate absolută.

Partidul Național Liberal a luat decizia să voteze împotriva remanierii, ca urmare a schimbării configurației politice în cazul în care, premierul Dăncilă se prezintă în fața Parlamentului, conform prevederilor constituționale, să ceară votul pentru remaniere.

Poziția noastră este foarte clară pentru ca remanierea, în urma schimbării configurației politice, să treacă de Parlament este nevoie de majoritatea absolută, adică, jumătate plus unul dintre deputații și senatorii, care fac parte din Camera Deputaților și din Senat”, a declarat Orban, într-o conferință de presă, la finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL.

Președintele liberalilor a explicat că după 1989 au existat două situații în care premierii au cerut votul Legislativului pentru remaniere. Este vorba despre Călin Popescu Tăriceanu, în 2007, când PD-L a ieșit de la guvernare, și Victor Ponta, în 2014, după ce chiar liberalii au hotărât ruperea Executivului.

În istoria postdecembristă există două situații în care premierii au cerut votul Parlamentului pentru remaniere în urma schimbării configurației politice în care, în mod evident, a fost necesar votul majorității deputaților și senatorilor. Este vorba despre remanierea cu schimbarea configurației politice din 2007, în timpul guvernării alianței D.A, ca urmare a retragerii PD-L din Guvern, iar a doua remaniere este remanierea cu schimbarea configurației politice din februarie 2014, ca urmare a trecerii Partidului Național Liberal în opoziție, când Victor Ponta a solicitat votul Parlamentului, fiind necesară, repet, majoritatea deputaților și senatorilor”, a detaliat șeful PNL.

Ultima invenție năstrușnică a lui Dăncilă care, probabil, este consiliată de oameni care nu au nicio legătură cu prevederile constituționale este lipsită de orice temei constituțional.

În ceea ce ne privește pe noi, vom fi prezenți, vom vota împotriva remanierii. De asemenea, vom vota la vedere, toți parlamentarii Partidului Național Liberal vor vota la vedere împotriva acestei remanieri”, a concluzionat Ludovic Orban.