Evenimentul Zilei > International > Anunțul care cutremură toată România. Biden a luat decizia supremă. Se fac ultimele calcule
Anunțul care cutremură toată România. Biden a luat decizia supremă. Se fac ultimele calcule

Anunțul care cutremură toată România. Biden a luat decizia supremă. Se fac ultimele calcule

Joe Biden, președintele SUA, a anunțat că, în cazul în care Rusia va invada Ucraina, americanii își vor spori numărul militarilor mobilizați în România și Polonia.

Joe Biden, președintele SUA, a vorbit, cu ocazia discursului prilejuit de împlinirea unui an de mandat la Casa Albă, despre situația tensionată din Ucraina. Un aspect al problemei este legat și de creșterea prezenței americane în România și Polonia. Asta în cazul în care Vladimir Putin va decide ca Rusia să invadeze Ucraina.

Anunțul pe care l-a făcut președintele SUA, Joe Biden. Ce se întâmplă în cazul unei invazii a Rusiei în Ucraina

„Dacă Putin va decide ca Rusia să invadeze din nou Ucraina, SUA vor întări prezența militară în Polonia și România. Sunt state membre NATO și avem un angajament în baza Articolului 5 să ne protejam aliații”, a spus Joe Biden.

Dacă forţele militare ruse trec graniţa cu Ucraina, aceasta va constitui o nouă invazie care va atrage „un răspuns rapid, sever şi unit” din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

„Dacă este o incursiune minoră”, membrii NATO pot fi împărţiţi în ceea ce priveşte amploarea răspunsului, dar dacă ruşii „fac tot ce sunt în stare cu forţele pe care le-au adunat la graniţă, va fi un dezastru pentru Rusia”, a afirmat preşedintele Biden, care a mai afirmat că situaţia ar putea „scăpa de sub control”.

„Tocmai i-a dat lui Putin undă verde pentru a invada Ucraina”

Această formulare ambiguă despre o incursiune „minoră” a atras critici aspre din partea opoziţiei, care l-a acuzat pe preşedintele democrat că s-a resemnat cu un atac din partea Rusiei, conform Agerpres.

„Neputinţa lui Joe Biden l-a încurajat pe Vladimir Putin, iar acum tocmai i-a dat lui Putin undă verde pentru a invada Ucraina”, a reacţionat pe Twitter senatorul republican Tom Cotton. „Deci dacă acaparează doar anumite zone ale Ucrainei răspunsul nostru va fi mai puţin dur decât dacă va anexa totul?”, s-a indignat şi colegul său, Marco Rubio.