Evenimentul Zilei > Social > Anunțul așteptat de toată lumea. Când începe vaccinarea anti-COVID
Anunțul așteptat de toată lumea. Când începe vaccinarea anti-COVID

Anunțul așteptat de toată lumea. Când începe vaccinarea anti-COVID

Vaccinarea pe scară largă a populației, împotriva noului coronavirus, va începe, cel mai devreme, în primăvara viitoare.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan. El a precizat că în prima etapă vor fi vaccinați lucrătorii din sectorul sanitar, iar mai apoi persoanele din grupele de risc.

„România este o parte a acordurilor încheiate cu UE pentru procurarea de vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2. Din cauza cererii extrem de ridicate, se pare că acest vaccin trebuie să ajungă în ţările membre ale UE într-un mod etapizat. Toate statele vor primi în acelaşi timp tranşe. Primii vaccinaţi vor fi lucrătorii din sectorul sanitar şi persoanele din grupe de risc”, a declarat secretarul de stat Horațiu Moldovan.

Potirivt spuselor sale, autoritășile doresc să se asigure că dozele de vaccin pe care le vor folosi pentru imunizarea populației au cel mai înalt grad de eficiență și siguranță.

„Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm că vaccinurile vor fi folosite la cel mai înalt grad de eficienţă şi siguranţă şi să respecte toate reglementările internaţionale. Ministerul Sănătăţii are o strategie de vaccinare în România şi există etape prevăzute, precum şi o reţea de stocare şi distribuţie. Noul vaccin pe care îl vom aplica pentru SARS-CoV-2 necesită condiţii speciale de transport şi depozitare şi aceste lucruri vor fi, cu siguranţă, bine gestionate”, a afirmat Horaţiu Moldovan.

Situația epidemiologică se degradează în Europa

Horațiu Moldovan a mai spus că situaţia epidemiologică de la nivelul UE se degradează de la zi la zi, populaţia fiind expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2, iar România se confruntă, la rândul ei, cu cifre îngrijorătoare. Din acest motiv, autoritățile trebuie să se adapteze permanent la noi şi noi măsuri de gestionare a acestei situaţii aproape de catastrofă.

Viitoarea campanie de vaccinare a fost subiectul unor declarații publice ale președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului a vorbit despre viitoarea strategie de vaccinare, exprimându-și speranța că primele doze de vaccin vor ajunge în România la începutul anului viitor.

„După ce trecem cu bine și de campania de vaccinare, să terminăm cu această pandemie. Poate reușim până în vara anului viitor să terminăm de tot cu această pandemie”, a spus președintele.