Anunț important pentru românii care vor să plece în străinătate. Schimbări la serviciile de pașapoarte

Anunț important pentru românii care vor să plece în străinătate. Schimbări la serviciile de pașapoarte Sursa Foto: Arhiva EVZ

Direcția Generală de Pașapoarte anunță modificarea programului de lucru începând de luni. În județele în care numărul de cereri este foarte mare, acesta a fost prelungit. Românii sunt sfătuiți să solicite pașaportul simplu electronic, care se emite mai repede, și nu cel temporar, în cazul căruia timpul de așteptare este mai mare.

Direcția Generală de Pașapoarte anunță că, începând de luni, 22 august, se modifică programul de lucru. Astfel, serviciile publice comunitare de pașapoarte vor avea program cu publicul între orele 08.30 și 16.30. De asemenea, o zi pe săptămână, programul va fi prelungit până la ora 18.30.

Program special

Vor exista și excepții. În unele județe, din cauza numărului mare de cereri, programul va fi diferit după cum urmează:

Ne puteți urmări și pe Google News

Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte al municipiului București, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-20.00

Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte al județului Ilfov de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-20.00, până pe data de 15 septembrie inclusiv;

Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte al județului Neamț de luni până vineri, în intervalul orar 08.30-18.30, până pe data de 31 august.

Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte al județului Vrancea, luni, marți, joi, vineri în intervalul orar 06.30-16.30, miercuri în intervalul orar 06.30- 18.30 până pe data de 26 august inclusiv.

Foarte multe cereri

Pentru mai multe detalii referitoare la programul de lucru al serviciilor publice comunitare de pașapoarte, vă recomandăm să accesați pagina de internet a Direcţiei Generale de Paşapoarte (www.pasapoarte.mai.gov.ro), cât şi paginile de internet ale instituţiilor prefectului.

„În perioada 20 iunie-18 august 2022, la nivel național au fost înregistrate 481.085 cereri de pașapoarte și s-au emis 548.519 documente de călătorie, ceea ce reprezintă o creștere de 12,57% a numărului de cereri, respectiv de 13,58% a numărului de pașapoarte emise comparativ cu perioada similară a anului 2019, care nu a fost afectat de pandemie“, se arată într-un comunicat de presă al Direcția Generală de Pașapoarte.

Solicitați pașaportul simplu

Potrivit sursei citate, timpul de eliberare a unui pașaport simplu a fost de cinci zile. „Încurajăm cetățenii să opteze pentru eliberarea pașaportului simplu electronic, întrucât pașaportul simplu temporar se eliberează în termene mai mari, și anume 10 zile lucrătoare (termenul legal fiind de 15 zile lucrătoare) pentru cererile depuse în țară, excepție făcând situațiile urgente, care trebuie dovedite cu documente justificative, în condițiile legii și pentru care termenul de soluționare este de cel mult 3 zile lucrătoare“, se mai arată în comunicatul de presă.