Potrivit unui comunicat MApN, discuţiile purtate la Bucureşti s-au axat pe subiecte de actualitate de pe agenda NATO, „cu accent pe eforturile aliate curente pe palierul descurajării şi apărării, al reformei Structurii de Comandă NATO şi al proiectării stabilităţii, inclusiv în perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie de la Bruxelles”.

„Ministrul român al Apărării a exprimat apreciere pentru sprijinul constant al SHAPE în implementarea măsurilor aferente prezenţei avansate dedicate sud-estului teritoriului aliat, subliniind nivelul de maturitate atins de Brigada Multinaţională Sud-Est, precum şi contribuţiile aliaţilor la implementarea acestei prezenţe”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

În același timp, a fost subliniată respectarea de către România a angajamentului de alocare a 2% din PIB sectorului apărării şi sprijinul politic solid pentru menţinerea acestui angajament pe termen lung. Pe palierul proiectării stabilităţii, ministrul Fifor a exprimat sprijinul ţării noastre pe aceleaşi coordonate de până acum, printre care: menţinerea contribuţiei României la misiunea Resolute Support din Afganistan; sprijin pentru stabilizarea Irakului prin participarea României la Coaliţia Globală anti-DAESH; menţinerea abordării omnidirecţionale în acordarea sprijinului aliat atât partenerilor estici, cât şi sudici”, se mai arată în comunicatul MApN.

La rândul său, înaltul oficial NATO a mulţumit României pentru contribuţia semnificativă în ceea ce priveşte securitatea internaţională, prin participarea sa constantă şi determinantă la misiunea Resolute Support din Afganistan, precum şi la misiunea KFOR din Kosovo. În plus, generalul Curtis Scaparrotti a apreciat eforturile României pe linia împărţirii echitabile a sarcinilor în cadrul Alianţei şi a salutat alocarea către sectorul Apărării de către ţara noastră, începând cu anul 2017, a procentului optim agreat în cadrul NATO.

„În ceea ce priveşte aşteptările pentru Summit-ul din luna iulie, cei doi interlocutori au fost de acord că mesajul principal va viza reconfirmarea unităţii şi solidarităţi aliaţilor în gestionarea provocărilor actuale de securitate”, se mai menţionează în comunicat.