Evenimentul Zilei > Social > Anunț important despre pensiile românilor. Softul pentru recalculare va intra în acțiune
Anunț important despre pensiile românilor. Softul pentru recalculare va intra în acțiune

Anunț important despre pensiile românilor. Softul pentru recalculare va intra în acțiune

Ministrul Muncii Violeta Alexandru vorbește despre creșterea pensiilor, nu prin celebra majorare cu 40 la sută, ci prin creșterea valorii punctului de pensie. Ministrul spune că decizia finală o va lua Guvernul României, după ce specialiști vor întocmi un raport complet, care se referă la impactul financiar asupra bugetului de stat.

„Susținem creșterea punctului de pensii. Suntem în analiză să vedem ce se întâmplă până în septembrie. Licitația (pentru achiziția softului de recalcularea pensiilor – n.n.) în plină desfășurare și din informațiile puse la dispoziție de președintele Casei Naționale de Pensii suntem în grafic.

Din septembrie anul viitor, vom fi pregătiți să avem toate elementele puse la punct pentru a putea să aplicăm orice fel de prevedere legislativă, inclusiv noua formulă de calcul”, a spus Ministrul Muncii.

Pensiile de peste 5.000 de lei nu sunt rare în România, statistica arătând faptul că în ţară există aproape 26.000 de pensionari din sistemul public de pensii care primesc mai mult de 5.000 de lei brut. Mai exact, numărul celor care încasează lunar o pensie de peste 5.000 de lei pe lună este de 25.513 persoane, arată datele Casei Naționale de Pensii.

Cu o zi în urmă, Violeta Alexandru declara că majorarea cu 40 la sută a pensiilor românilor, de la 1 septembrie 2020, nu este un lucru posibil: „Afirmaţia pe care am făcut-o este aceea de abordare profesionistă raţională, şi anume am insistat pe necesitatea evaluării situaţiei încasărilor la buget, pentru că dincolo de promisiuni şi de populisme marca PSD, datoria noastră este să explicăm oamenilor care este situaţia bugetului după această perioadă.

Iar explicaţiile vor veni profesioniste la echipa Ministerului Finanţelor, pentru că acolo există cea mai bună diagnoză cu privire la efectele acestei crize. Noi ne-am concentrat nu întâmplător pe sprijinirea oamenilor să revină în activitate, pentru că fonduri publice din care se fac plăţi pentru servicii, pentru beneficiile oamenilor sunt de fapt fonduri colectate din taxele şi impozitele celor care muncesc”, a spus ministrul Muncii.

Deși nu spun direct, cu subiect și predicat faptul că pensiile nu vor fi majorate, cei de la PNL lasă să se întrevadă că decizia va fi în acest sens. Premierul Ludovic Orban a îndemnat și el la responsabilitate. ”Cert este că dorim și creșterea alocațiilor și creșterea pensiilor, dar această creștere trebuie să se bazeze pe o realitate economică”.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: