Șeful statului a transmis condoleanțe familiilor îndoliate și a precizat că ne confruntăm cu o situație fără precedent.

România se confruntă cu situația dramatică, asta pentru că noul coronavirus a provocat patru decese. Sunt cu sufletul alături de famiile îndoliate și le transmit să aibă putere să treacă peste aceste momente grele. Noul coronavirus are o particularitate aparte și poate fi letal, în special pentru persoanele în vârstă.

„Dragi pensionari, nu vă expuneţi inutil unui risc uriaş, limitaţi orice deplasare în afara domiciliului cu expepţia de strictă necesitate. Este singura cale prin care puteţi să vă protejaţi si să-i protejaţi şi pe ceilalţi de boala şi suferinţa pe care o provoacă acest virus”, a transmis Klaus Iohannis.

Urmează săptămâni critice, mai spune preledintele Iohannis,  care vor pune la grea încercare capacităţile statului dar şi rezistenţa noastră morală şi emoţională. Acum este momentul să fim puternici şi solidari. Depinde noi, de modul în care înţelegem să ne respectă. Solidaritatea trebuie să fie  grija noastră de zi cu zi protejându-i pe cei de lângă noi. Adevărata capacitate a unei naţiuni este de avea grijă unii de alţii. De a nu abandona pe nimeni.

Mesajele cheie care trebuie reţinute sunt:

– Să nu îngreunăm munca celor pe a căror umeri este o presiune uriaşă.
-Afacerile blocate acum se vor putea redeschise. Să fim responsabili!
-Nu este momentul răfuielilor politice. A încerca să acumulezi capital politic denotă un cinism fără margini.
-Trebuie să unim forţele în această perioadă.
-Toţi cetăţenii români, indiferent că sunt sănătoşi sau bolnavi, au dreptul la protecţia din partea statului român. Vă asigur că statul român face eforturi pentru a depăşi această grea încercare.
-Măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcţie de perioada în care ne-am aflat.
-Nu ne vom opri şi vom lua măsuri şi mai dure pentru limitarea răspândirii virusului.
-Îi vom ajuta pe toţi cei afectaţi de această criză.
-Acum nu este momentul de a căuta ţapi ispăşitori pentru şirul de greşeli din trecut. Răfuielile politicie nu-şi au rostul.  A încerca să câştigi capital politic în aceste momente denotă lipsă de responsabilitate de neimaginat.
-Vă asigur că toate resursele sunt puse în slujba sănătăţii românilor şi ajutării firmelor care trec în aceste zile prin momente dramatice.
-Este timpul compasiunii, generozităţii şi altruismului.
-Este inadmisibilă încurajarea discriminării împotriva   celor care sunt în aceste momente vulnerabili. Toţi cetăţenii români au dreptul la protecţie din partea statului român. Şi vă asigur că statul român face toate  eforturile pentru a depăşi cu bine această  grrea încercare.

Împreună cu Ludovic Orban evaluăm permanent evoluţia infecţiei. Măsurile au fost luate gradual, a mai declarat preşedintele Iohannis.

Iohannis vorbește în contextul  noilor reguli cu privire la actuala stare  de urgență decretată pe fondul râspândirii infectărilor cu noul coronavirus pe teritorilul României.

Mai mult, din acestă seară urmează să intre în vigoare noile restricții de circulație pe timpul nopții, între orele 22.00 și 6.00. Autoritățile au anunțat în acestă dimineaţă lista sancțiunilor prevăzute de ordonanța militară care limitează circulația populației.

Amenzile se ridică la sume cuprinse între 100 și 5.000 de lei, dacă ieși pe stradă fără să ai unul din motivele cuprinse în Ordonanță. Aşadar, de azi se aplică restrângerea dreptului de a ieși din casă în intervalul 22:00-6:00, cu excepția cazurilor precizate în Ordonanța Miliară 2.

Cetățenii nu mai au voie să umble în grupuri formate din mai mult de 3 persoane, cu excepția familiilor care au același domiciliu trecut în actele de identitate. Autoritățile ne recomandă să nu ieșim din casă în timpul zilei decât pentru strictul necesar. În acest context, preşedintele României ca vorbi cetăţenilor despre starea de urgenţă şi regulile pe care trebuie să le respecte cu sfinţenie pentru binele tuturor.