Negocieri intense se poartă în special cu USR. Președintele Dan Barna susține în continuare că nu este dispus să salveze niciun „guvern” Orban atât timp cât cerințele sale nu sunt respectate. Barna insistă pe adoptarea inițiativei „Fără penali”, a legii care prevede două tururi de scrutin electoral pentru primari și abrogarea recursului compensatoriu.

„În măsura în care avem aceste proiecte adoptate, vom putea merge mai departe fără niciun fel de problemă. Dacă nu există o majoritate înseamnă că există o criză majoră. Miza acestor zile este testarea acestei majorități. Dacă există o majoritate nu e niciun fel de dubiu că aceste măsuri pot fi adoptate. Dacă nu se va realiza ceea ce s-a discutat înseamnă cu nu avem majoritate și nu avem ce vota”, a spus Dan Barna.

„Ieșirea din criză nu este mandatul USR”

Pentru încă președintele USR, ieșirea din criza politică nu este responsabilitatea sa, ci a președintelui Klaus Iohannis și a premierului desemnat, Ludovic Orban. Ca atare, Barna nu își reproșează nimic!

„Nu ne detașăm în niciun fel. Președintele a dat o șansă PNL-ului să facă o majoritate. Noi suntem consecvenți (…) Oricât se încearcă construirea argumentului că învestirea guvernului stă în USR, nu este așa. Dacă nu există majoritate, nu o să fie din vina USR. Dacă premierul desemnat nu poate să își constituie o majoritate, nu poate fi învestit. Ieșirea din criză nu este mandatul USR”, a declarat Dan Barna, într-un material video postat pe contul personal de Facebook.