Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a transmis comunicate scrise în legătură cu convorbirile telefonice pe care Blinken le-a avut cu omologii săi din 5 ţări. Conform comunicatelor scrise în care nu există nicio condamnare sau o reacţie directă faţă de atacurile Israelului în Fâşia Gaza şi Cisiordania şi faţă de civilii palestinieni care şi-au pierdut viaţa aici, Blinken lansează un apel miniştrilor cu care a discutat pentru ca „toate părţile implicate să pună capăt violenţelor şi să instaureze liniştea”.

În cadrul discuţiilor avute cu ministrul de externe al Egiptului, Samih Shukri, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a lansat un apel tuturor părţilor implicate pentru reducerea tensiunii şi oprirea violenţelor şi a mulţumit Egiptului pentru eforturile depuse.

În convorbirea cu ministrul de externe al Arabiei Saudite, Faysal bin Farhan Al Saud, Blinken s-a referit la eforturile pentru încetarea „violenţelor Israelului în Fâşia Gaza şi Cisiordania” şi a menţionat că „suferă din cauza pierderilor de vieţi omeneşti din rândul israelienilor şi palestinienilor”.

Arătând că atât palestinienii, cât şi israelienii au dreptul să trăiască în libertate, securitate, onoare şi prosperitate, Blinken a discutat cu omologul său Al Saud situaţia din Yemen, precum şi evoluţiile legate de drepturile omului din Arabia Saudită.

Cu omologul său din Qatar, Muhammed bin Abdurrahman Al-Thani, şi cu ministrul de externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, Blinken a abordat problema proceselor legate de încetarea violenţelor care s-au intensificat între Israel şi Palestina.

De asemenea, Blinken a discutat şi cu ministrul de externe al Pakistanului, Mahmud Kureyş, punând accent pe importanţa continuării sprijinului pakistanez la procesul de pace din Afganistan şi transmiţând mesajul continuării cooperării dintre SUA şi Pakistan.