Evenimentul Zilei > Social > ”Antigona” Teatrului German, la Festivalul Ruhrfestspiele
”Antigona” Teatrului German, la Festivalul Ruhrfestspiele

”Antigona” Teatrului German, la Festivalul Ruhrfestspiele

Spectacolul „Antigona” de Bertolt Brecht, în regia lui Bernhard M. Eusterschulte, o coproducție a Teatrului German de Stat Timișoara (TGST) cu Teatrul Național Luxemburg, Teatrul Heidelberg, Ruhrfestspiele Recklinghausen și TART Produktion Stuttgart, va avea două reprezentații în cadrul Festivalului Ruhrfestspiele de la Recklinghausen (Germania), sâmbătă și duminică.

„Antigona” lui Sofocle este una dintre cele mai cunoscute teme ale teatrului antic, care a fost prelucrată de Bertolt Brecht în 1948, pe baza traducerii lui Friedrich Hölderlin. Pentru Brecht, „Antigona” reprezintă singura dintre tragediile antice care „nu a fost complet sufocată de inexplicabila fatalitate a unui destin mistic”.

„Proiectele de cooperare internațională precum acesta sunt extrem de importante în teatru, chiar vitale, deoarece sunt dătătoare de impulsuri și stimulează creativitatea. Teatrul trăiește, probabil cel mai mult între toate formele de artă, din puterea întâlnirii și a schimburilor de idei, din iminenta confruntare a creatorilor, iar când aceștia vin din diferite țări, poate chiar din medii cu tradiții teatrale diferite, și dacă rezultatul creației lor este prezentat deopotrivă publicului din tot atâtea țări, rezultatul este în mod cert unul îmbogățitor”, spune Lucian Vărșăndan, directorul Teatrului German de Stat Timișoara.

Bernhard M. Eusterschulte semnează regia, decorul și costumele spectacolului „Antigona”. Sound design-ul live este susținut de Roderik Vanderstraeten, iar dramaturgia de Jürgen Popig. Din distribuție fac parte actrițele TGST Oana Vidoni, Olga Török și Dana Borteanu, cărora li se alătură pe scenă actorii din Germania și Luxemburg Nickel Bösenberg, Pascale Noe Adam, Steffen Gangloff și Germain Wagner.