Evenimentul Zilei > International > Anti-vacciniștii au pus la cale asasinarea premierului. Scrisori livrate în pachete cu bucăți de carne. Până unde merge nebunia?
Anti-vacciniștii au pus la cale asasinarea premierului. Scrisori livrate în pachete cu bucăți de carne. Până unde merge nebunia?

Anti-vacciniștii au pus la cale asasinarea premierului. Scrisori livrate în pachete cu bucăți de carne. Până unde merge nebunia?

Situație fără precedent! Negaționiștii COVID-19 au pus cap la cap un plan de asasinare împotriva premierului, după ce oficialul a cerut impunerea unor restricții dure pentru a combate cel de-al patrulea val de infecții cu virusul SARS-COV-2 în teritoriu. Îngrijorările legate de reacțiile violente împotriva planurilor de vaccinare anti-coronavirus cresc.

„Complot de crimă anti-vaxxer” împotriva premierului de stat. Autoritățile au dejucat un complot al activiștilor anti-vaccinare de a-l asasina pe premierul landului Saxonia (estul Germaniei), Michael Kretschmer, în vârstă de 46 de ani, membru al opoziției conservatoare din Germania.

Complot de asasinare a unui premier din Germania

Este cel mai recent caz dintr-o serie de incidente care arată furia unor cetățeni față de restricțiile impuse celor nevaccinați și față de planurile de a impune vaccinare obligatorie pentru populația generală. Nemulțumirile au condus până la planificarea unui asasinat împotriva șefului Saxoniei.

Landul Saxonia are unul dintre cele mai ridicate niveluri de infectare cu coronavirus din Germania, dar și cea mai scăzută rată de vaccinare. Landul este un bastion al partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care adăpostește mulți sceptici față de vaccinuri și protestatari anti-carantinare.

Arme de foc și arbalete

Membrii unui grup numit „Dresden Offlinevernetzung” sau „Dresden offline network”, au sugerat într-un chat pe platforma de mesagerie Telegram că ar putea fi în posesia unor arme de foc și arbalete, a precizat poliția saxonă.

Ancheta organelor de poliție a vizat șase suspecți – cinci bărbați și o femeie – cu vârste cuprinse între 32 și 64 de ani, a precizat Parchetul din Dresda, adăugând că au fost găsite mai multe probe, inclusiv arbalete.

„A fost depășită o linie pe care nu o vom tolera”

Premierul Saxoniei, Kretschmer, a cerut impunerea unor noi restricții în landul pe care îl conduce pentru a stăvili cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus. Oficialul a declarat că dreptul la libertatea de exprimare trebuie respectat, dar nu folosit ca acoperire pentru acte de violență. Guvernul landului Saxonia va mobiliza personal suplimentar pentru a combate radicalismul, a mai transmis Kretschmer.

„Bineînțeles că puteți spune ceea ce nu vă place. Dar când intervine violența, s-a terminat. A fost depășită o linie pe care nu o vom tolera”, a declarat Kretschmer reporterilor.

Saxonia prezintă a doua cea mai mare incidență a COVID-19 în ultimele șapte zile, dintre cele 16 landuri germane. În fosta Germanie de Est comunistă aproximativ 62% din populație a fost vaccinată de două ori, comparativ cu aproximativ 70% la nivel național.

Amenințări cu torțe aprinse în fața locuinței ministrului Sănătății

Protestele împotriva restricțiilor impuse de COVID-19 în Germania au devenit mai violente, cu o creștere a atacurilor împotriva medicilor, politicienilor și jurnaliștilor.

„Astfel de atacuri erau de neconceput în urmă cu doar câțiva ani”, a declarat Klaus Reinhardt, șeful Asociației Medicale Germane.

În luna septembrie, un centru de vaccinare din Saxonia a fost ținta unui atac incendiar. La începutul lunii, un grup de protestatari s-a adunat în fața casei ministrului Sănătății din Saxonia cu torțe aprinse, în ceea ce a fost considerat un caz de amenințare implicită cu violența.

Jurnaliștii și politicienii, amenințati cu „proteste sângeroase”

Radiodifuzorul german ARD a relatat, marți, că peste o duzină de politicieni, instituții media și instituții publice au primit scrisori care amenințau cu un „protest sângeros” împotriva măsurilor. Scrisorile au fost livrate în pachete ce includeau câte o bucată de carne învelită.

Oficiul Federal al Poliției Penale din Germania a clasificat oponenții vaccinării și negaționiștii coronavirusului drept un „risc relevant”, potrivit Reuters.

În primul său discurs important în fața parlamentului de la preluarea mandatului, cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că guvernul său nu va tolera proteste violente împotriva restricțiilor privind coronavirusul. „Nu vom tolera ca o mică minoritate de extremiști dezinhibați să încerce să-și impună voința asupra întregii noastre societăți”, a declarat Scholz.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.