Evenimentul ZileiSocialANSVSA intervine în scandalul pâinii. Se pot îmbolnăvi oamenii sau nu de coronavirus?

ANSVSA intervine în scandalul pâinii. Se pot îmbolnăvi oamenii sau nu de coronavirus?

ANSVSA intervine în scandalul pâinii. Se pot îmbolnăvi oamenii sau nu de coronavirus?
ANSVSA reacționează în cazul mesajului publicitar care susţine că oamenii se pot îmbolnăvi de coronavirus de la pâinea neambalată.

Potrivit unui comunicat de presă remis joi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) dezaprobă public mesajul transmis prin spotul publicitar în care se susţine că peste 500 de oameni se pot îmbolnăvi zilnic de Covid-19 de la pâinea neambalată.

„Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unui spot realizat de Asociaţia Preţuieşte Calitatea în care se precizează că ”Peste 500 de oameni se pot îmbolnăvi ZILNIC de Covid-19 de la pâinea NEAMBALATĂ!” şi în care apare şi numele instituţiei noastre, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor dezaprobă public mesajul transmis prin acest spot publicitar”, se precizează în comunicatul ANSVSA.

În document, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor cataloghează drept condamnabilă această acţiune de inducere în eroare a consumatorilor şi de creare a unei stări de panică nejustificate în rândul opiniei publice.

ANSVSA subliniază că instituţia a informat, în repetate rânduri, că din datele ştiinţifice disponibile până în prezent, nu s-a demonstrat infectarea oamenilor cu Sars-Cov 2 prin consumul de alimente de origine animală (carne, lapte, peşte, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.).

„ANSVSA consideră reprobabilă şi în afara prevederilor legale implicarea numelui instituţiei în girarea unor informaţii eronate. (…) Implicarea numelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, fără a avea acordul, pentru a da credibilitate informaţiilor eronate prezentate în spotul publicitar menţionat, este blamabilă”, mai scrie în comunicat.

ANSVSA: calea principală de transmitere a COVID-19 este aeriană

Potrivit ANSVSA, s-a demonstrat că boala COVID-19 este una respiratorie, iar calea principală de transmitere este aeriană, în cazul contactului direct între persoane, prin intermediul secreţiilor eliminate de persoanele infectate prin expiraţie, atunci când strănută, vorbesc sau tuşesc.

Atât Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, organism european independent, care emite avize ştiinţifice cu privire la alimentaţia umană, la cererea Comisiei Europene, în baza evaluărilor de risc efectuate, cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-au exprimat clar poziţia, pronunţându-se împotriva restricţiilor în activitatea de comerţ cu produse alimentare, pe motiv de COVID-19, se menţionează în comunicatul ANSVSA.

Astfel, studiul ”Evaluarea prin modelare a factorilor de risc în răspândirea COVID-19 în industria de panificaţie” realizat de Universitatea Politehnică din Bucureşti (UPB), care formulează în concluzii afirmaţia prezentată în spotul publicitar menţionat, are la bază analiza impactului transmiterii virusului SARS-CoV-2 în diferite circumstanţe, plecând de la trei scenarii ipotetice, notează ANSVSA.

ANSVSA: Pâinea sau produsele neconforme vor fi retrase de pe piață

„Rezultatele acestui studiu sunt obţinute prin realizarea unei aplicaţii informatice de tip maşină de învăţare, la care au fost modificaţi parametrii modelului în funcţie de anumite scenarii şi ipoteze. Rezultatele obţinute nu au fost validate prin măsurători fizice şi statistice”, se precizează în comunicat.

ANSVSA a luat cunoştinţă de concluziile acestui studiu, care a fost primit în cursul lunii decembrie 2020, iar în situaţia în care va intra în posesia unor noi informaţii, obţinute prin metodologii ştiinţifice, cu privire la existenţa unor neconformităţi pentru pâine şi/sau produse de patiserie, va lua măsuri pentru ca produsele neconforme să nu fie puse pe piaţă şi/sau să fie retrase de pe piaţă, după caz, transmite Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Pentru protejarea sănătăţii populaţiei, ANSVSA ia în considerare, în îndeplinirea atribuţiilor sale privind evaluarea riscurilor în domeniul siguranţei alimentelor, toate studiile şi opiniile ştiintifice care respectă rigurozitatea ştiinţifică, potrivit comunicatului instituţiei.


Accesează: