Evenimentul Zilei > Economie > ANSA: Lagarde: „Al doilea val de coronavirus va afecta grav economia”
ANSA: Lagarde: „Al doilea val de coronavirus va afecta grav economia”

ANSA: Lagarde: „Al doilea val de coronavirus va afecta grav economia”

„În general, economia din Eurozonă va fi grav afectată de consecințele creșterii rapide a infecțiilor și de restabilirea măsurilor de izolare, prezentând în mod clar riscuri negative pentru perspectivele economice pe termen scurt".

Asta a spus președintele BCE, Christine Lagarde, într-un discurs la Comisia pentru Afaceri Economice și Monetare (ECON) din Parlamentul UE, potrivit căreia „pachetul european Next Generation trebuie să devină operațional fără întârziere. Resursele suplimentare ale pachetului pot facilita politici fiscale expansive, în special în țările din Eurozonă cu spațiu fiscal limitat”.

„După o revenire puternică, dar parțială și neuniformă a creșterii PIB-ului în trimestrul al treilea, ultimele sondaje și indicatori de înaltă frecvență arată faptul că activitatea economică a Zonei Euro a pierdut avânt în al patrulea trimestru”, a spus Lagarde.

„Reapariția infecțiilor de COVID-19 cântărește, în special, asupra activității sectorului serviciilor, deosebit de vulnerabilă la măsurile de distanțare socială”, iar dacă indicele IMM-urilor afirmă că producția manufacturieră a continuat să se îmbunătățească, „activitatea sectorul serviciilor a scăzut în continuare în octombrie”, cu consecințe resimțite mai ales de țările dependente de turism și de călătorii.

Până în prezent, măsurile de sprijin luate de guverne au ajutat la ocuparea forței de muncă, „dar nu au împiedicat creșterea șomajului în unele țări”. Totodată, „consumatorii vor rămâne foarte precauți într-un mediu extrem de incert, deoarece ramificațiile pandemiei amenință ocuparea forței de muncă și perspectivele de venit”, a declarat Lagarde.

„Investițiile publice și reformele, mai ales dacă sunt orientate spre provocări pe termen mediu și lung, cum ar fi sustenabilitatea mediului înconjurător și digitalizarea, pot construi un pod către o redresare de succes și incluzivă”, de aceea „pachetul UE pentru Next Generation trebuie să devină operațional fără ezitare. Resursele suplimentare ale pachetului pot facilita politicile fiscale expansive, în special în țările din Zona Euro cu spațiu fiscal limitat”, a spus Lagarde.

„Citesc întotdeauna cu interes tot ce spun reprezentanții Parlamentului UE și mai ales președinții”. „Răspunsul meu” la ideea lui Sassoli de a anula datoria contractată de țări cu BCE „este foarte scurt: tot ceea ce merge în acea direcție este împotriva tratatelor, există articolul 103 care interzice acel tip de abordare și eu respect tratatele”, a declarat președintele BCE Christine Lagarde, răspunzând la o întrebare a europarlamentarului italian Marco Zanni (Lega), în timpul ședinței de la Comisia Economică. (Rador)