„Taxa pe soare”. Ultimele informații de la ANRE

„Taxa pe soare”. Ultimele informații de la ANRE Panouri solare. Sursa Foto: Dreamstime

Șeful Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei a a venit cu noi explicații cu privire la "taxa pe soare". Ce intenționează ANRE.

ANRE respinge ideea introducerii "taxei pe soare". Pe fondul speculațiilor legate de acest subiect, șeful Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei a venit cu noi precizări.

ANRE, despre „taxa pe soare”

În contextul tranziției energetice, George Niculescu a demontat speculațiile privind introducerea presupusei "taxe pe soare". Șeful ANRE a subliniat că nu a fost luată în calcul crearea unei astfel de măsuri.

„Având în vedere cele menţionate, ţinând cont de faptul că nu există o obligaţie de introducere a unei taxe sau a unui tarif, vă pot spune foarte clar că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei nu are în vedere niciun plan de elaborare a unui cadru de reglementare prin care să se introducă o aşa numită 'taxă pe soare'.”, a spus George Niculescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Invitație pentru asociațiile de profil

Șeful ANRE respinge toate zvonurile legate de această măsură. Totodată, acesta a lansat o invitație pentru asociațiile de profil, pe fondul nevoilor consumatorilor

„Resping categoric zvonurile apărute în spaţiul public cu privire la 'intenţiile' sau 'planurile' ANRE pe acest subiect şi lansez invitaţia asociaţilor de profil la un dialog constructiv din care să aibă de câştigat prosumatorii", a subliniat George Niculescu.

ANRE, taxa

Taxa.Sursa foto: EVZ

ANRE, despre măsurile pentru prosumatori

În contextul tranziției energetice, prosumatorul devine un „actor esenţial în modelarea şi înţelegerea noilor paradigme din domeniul energiei electrice. ”, arată reprezentantul Agenției. De asemenea, acesta a subliniat că legislația europeană stimulează implicarea prosumatorilor în acest proces.

„Drepturile conferite prosumatorilor, precum posibilitatea de a livra surplusul de energie în reţea şi de a beneficia de compensaţii, sunt elemente cheie în facilitarea adoptării acestui nou model energetic, În acest context, evidenţierea corectă a producţiei de energie din surse regenerabile a devenit extrem de importantă. Motiv pentru care există prevederi specifice la art. 45 din Legea nr. 123/2012, articol modificat prin OUG nr. 143/2021, cu modificările şi completările ulterioare, privind posibilitatea de a monta contoare inteligente în instalaţia de utilizare a prosumatorilor", arată un comunicat al Agenției.

Reprezentanţii asociaţiei arată că prosumatorii plătesc deja anumite taxe pentru certificatele de racordare.

 

George Niculescu

George Niculescu. Sursa foto: Facebook

„Ca să poţi obţine certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranţe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat. Prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informaţi de rolul acestui contor pe autoconsum. De ce se instalează contoare suplimentare pentru măsurarea autoconsumului dacă Guvernul şi ANRE nu intenţionează să aplice 'taxa pe soare'?", se menţionează în comunicat.

Reprezentanții ANRE spun că un alt zvon fals are legătură cu ideea că România ar avea obligația de a transpune o directivă europeană, vizavi de introducerea taxei respective.