Ce ascund cozonacii din magazine. Lista de chimicale a fost publicată
- Antonia Hendrik
- 17 aprilie 2025, 14:02

ANPC a efectuat verificări asupra mai multor tipuri de cozonaci și a descoperit produse care conțin până la 21 de aditivi diferiți, atât în aluat, umplutură, cât și glazură.
ANPC a analizat peste 20 de sortimente de cozonaci
Conform unui comunicat emis de ANPC, au fost evaluate mai mult de 20 de tipuri de cozonaci, fabricate atât de unități proprii, cât și de furnizori din sectorul privat, pentru rețelele Carrefour, Auchan, Mega Image și Penny.
„S-au identificat produse care conțin până la 21 de aditivi diferiți, inclusiv în aluat, umplutură și glazură. Acest lucru ridică semne de întrebare privind originea naturală cât și calitatea produselor, mai ales în cazul produselor prezentate drept «tradiționale» sau de casă”, se arată în comunicatul emis de către ANPC.
Comisarii subliniază că multe produse folosesc premixuri fără a specifica proporția reală a ingredientului activ (de exemplu, nucă), ceea ce poate duce la confuzie pentru consumatori în legătură cu conținutul real al umpluturii.
În anumite situații, umpluturile nu sunt incluse în denumirea produsului, iar procentul efectiv de nucă este semnificativ mai mic decât s-ar putea crede.

Cozonacii de Paște. Sursa foto: ANPC.
Probleme legate de lista cu ingrediente
Cu privire la ingredientele folosite pentru cozonacii de Paște, ANPC a mai subliniat că este obligatoriu ca pe etichete să se regăsească ponderea și cantitatea lor.
„Dacă în denumirea produsului se regăsește oricare dintre ingredientele următoare: nucă/rahat/stafide/cacao/ mac este imperios ca în lista de ingrediente să se regăsească ponderea/cantitatea lor în produsul finit. Deopotrivă, indicarea cantității/ponderii în lista de ingrediente se menționează și în cazul în care ingredientele următoare: nucă/rahat/stafide/cacao/mac se regăsesc pe ambalaj evidențiate prin desene sau grafică”, se mai arată în comunicatul instituției”, au mai transmis comisarii.
Comisarii mai arată că, în mai multe cazuri, deși declarația nutrițională este prezentă, nu respectă ordinea obligatorie a nutrienților conform Regulamentului UE, în special în ceea ce privește poziționarea fibrelor.

Cozonacii de Paște. Sursa foto: Pixabay
ANPC, sfaturi pentru cumpărători
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ne recomandă să citim cu atenție eticheta de pe cozonacii de Paște dar și de pe alte produse, deoarece ar trebui să vă ofere toate informațiile pe care le dorim și de care avem nevoie. Mai jos vă prezentăm câteva sfaturi de care ar fi bine să țineți cont:
- Achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute;
- Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, respectiv halat de protecție și bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință;
- Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna;
- Produsele de patiserie trebuie să aibă menționate pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum și prezența anumitor premixuri, în compoziție, sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice;
- Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilității minimale este stabilită de producător și se va inscripționa pe etichetă/ambalaj, se arată încomunicatul instituției.