Evenimentul Zilei > Actualitate > ANM avertizează. Norul de praf saharian vine în România chiar de Paște. VIDEO
ANM avertizează. Norul de praf saharian vine în România chiar de Paște. VIDEO

ANM avertizează. Norul de praf saharian vine în România chiar de Paște. VIDEO

Agenția Naţională de Meteorologie a emis o avertizare pentru zilele de Paşte şi 1 Mai în care anunţă că vom avea parte de un nou val de praf saharian şi furtuni violente.
Un nor de praf saharian ajunge de Paște deasupra României, iar depunerile vor putea fi observate la început în regiunile sud-vestice, apoi și în restul țării.

În perioada 30 aprilie – 3 mai, circulația aerului, preponderent din sector sud-vestic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sud-estul Europei, inclusiv deasupra României, anunță ANM.

Concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mult mai reduse, în comparație cu cele din zona Peninsulei Italice și sudul Peninsulei Balcanice.

Depunerile de praf în România vor putea fi observate la finalul săptămânii (1 și 2 mai), în zonele și intervalele cu ploaie, la început în special în regiunile sud-vestice, apoi și în restul țării.

Ne așteaptă un val de căldură care vine la pachet cu un nou val de praf saharian

De Paște, maximele vor fi de până la 30 de grade în București și urcă până la 27 de grade în estul țării. În vest, vremea se răcorește, iar maximele ajung la 20 de grade. Se așteaptă ploi abundente în vestul și nord-vestul țării și descărcări electrice.

Temperaturile ridicate sunt aduse de un val de aer cald african, care va purta, însă, cu el și un val de praf saharian, ce va acoperi mai ales sudul țării noastre.

Astfel, din cauza praful saharian, este posibil ca temperaturile reale să fie ușor mai scăzute decât cele prognozate, întrucât praful nu va lăsa soarele să strălucească în întregime. De asemenea, cerul va părea încețoșat.

Un val de praf saharian va fi prezent, de asemenea, și miercuri, 28 aprilie, în sudul țării, însă mai redus în cantitate decât cel care va urma în weekend.

O uriaşă furtună de nisip a acoperit un oraş în China

Un imens nor de nisip ”apocaliptic”  a acoperit locuinţe, clădiri şi fabrici, într-un impresionant fenomen meteorologic observat în China, în provincia Gansu (nord-vest), şi cauzează poluare şi accidente rutiere.

O furtună uriașă de nisip a afectat, luni, regiuni vaste ale Chinei. Inclusiv capitala Beijing a fost afectată, iar străzile au căpătat un aspect apocaliptic. Furtuna de nisip a pornit din Mongolia unde ar fi provocat deja cel puțin șase decese.

Meteorologii i-au îndemnat pe locuitori să rămână în casă şi să închidă ferestrele. Alte fenomene de acest fel erau prevăzute marţi. Furtuni de nisip care au loc în China sunt adesea originare din deşertul Gobi, situat între China şi Mongolia.

În martie, o furtună de nisip a atins Beijingul – cea mai puternică furtună de nisip din ultimul deceniu care a atins capitala.Cerul a devenit brusc galben, poluarea atmosferică a crescut, iar companiile aeriene au fost nevoite să-şi anuleze anumite zboruri. Mai multe detalii puteţi citi AICI.