Cum se vopsesc ouăle de Paște. Trucuri inedite pe care trebuie să le aflați

Cum se vopsesc ouăle de Paște. Trucuri inedite pe care trebuie să le aflați

Ouăle vopsite sunt nelipsite de pe masa de Paşte, iar fiecare gospodină are grijă să le coloreze cât mai frumos spre încântarea familiei. În ceea ce privește tehnica de vopsire, există mai multe modalități prin care acestea pot fi colorate.

Deşi nu sunt la fel de aspectuoase precum ouăle colorate cu vopsea din supermarket, multe gospodine aleg tehnicile mai vechi de colorare pentru a renunţa complet la chimicale. Şi chiar dacă culoarea de bază este roșul, ouăle pot fi vopsite și în alte nuanţe cu ajutorul cojilor de ceapă, frunzelor de sfeclă, spanac, ceaiuri sau cafea.

Cum pregătim ouăle înainte de a le vopsi

Înainte de vopsirea ouălelor şi pentru ca vopseaua să prindă foarte bine este important să degresezi ouăle cu atenție. Pentru a face acest lucru ai nevoie de apă caldă și detergent de vase. Trebuie spălate cu un burete și clătite cu atenție astfel încât să nu rămână urme de detergent pe suprafața lor. După ce au fost curățate, trebuie puse la fiert la  foc mic pentru a evita spargerea lor sau fierberea inegală. Trebuie lăsate pe foc aproximativ 10-12 minute, şi după ce se usucă se pot vopsi

Ce trebuie să știți dacă alegeți vopseaua din comerț

Dacă alegi să colorezi ouăle folosind vopsea din comerț, trebuie să urmezi câțiva pași simpli. Într-un vas separat se adaugă vopseaua și oțetul, acesta din urmă având rolul de la intensifica culoarea. După ce ai preparat vopseaua, adaugă ouăle pe rând și lasă-le 1 minut în vopsea. Scoate-le cu atenție și așează-le pe o hârtie absorbantă, care să extragă excesul de vopsea. Pentru a obține un luciu perfect, unge ouăle cu o bucată de vată înmuiată în ulei .

Cum vopsim ouăle cu produse naturale

Gospodinele care nu doresc vopseaua din comerț deoarece conține chimicale, pot apela la câteva metode naturale cum ar fi  sfecla roșie sau  cojile de ceapă roșie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vopseaua pe bază de sfeclă roșie se obține prin fierberea a două sfecle de dimensiune medie într-un litru de apă.  În amestec se adaugă 2 linguri de oțet. După 4 minute de stat pe foc, în apa cu bucățile de sfeclă se adaugă și ouăle. După ce apa a dat în clocot, se lasă ouăle încă 4 minute și se scot.

Cojile de ceapă pot oferi o culoare naturală (foto). Pentru această alegere folosim cojile de la 8 cepe, 4 căni de apă, fierte timp de 30 de minute. Pentru a obţine un roşu puternic din coji de ceapă necesită mai mult timp. Cojile de ceapă se lasă 12 ore la înmuiat într-un vas cu 4 litri de apă. În acest ametesc se mai adaugă 2 linguri de oțet și se fierb ouăle timp de 5 minute.

Cum se vopsesc ouăle de Paște cu spanac

Spanacul nu este eficient dacă este folosit proaspăt. Culoarea obţinută poate fi un gri spălăcit, în locul verdelui aşteptat. Cu puţin noroc însă, zeamă de spanac fiert sau de iarbă fiartă poate colora ouăle de Paşte într-un verde crud deosebit.

Ouăle se vopsesc în Joia Patimilor

Legenda arată că în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, care a urmat Vinerii Patimilor, Pilat din Pont a organizat un ospăţ la care au participat înalţi demnitari romani, precum şi mai marii Sinedriului şi, la un moment dat, a intrat în sala ospăţului un centurion care a strigat înfricoşat că Hristos a înviat. Atunci Pilat, ţinând în mână un ou, a replicat: „Atunci va învia Hristos, când se va înroşi oul acesta“. Spre mirarea şi înfricoşarea tuturor, oul s-a înroşit pe loc.

Aşdar, ouăle se vopsesc de obicei în Joia Patimilor sau, cel mai târziu, în Vinerea Patimilor. Întrucât şi prin acest gest rememorăm Sfintele Pătimiri ale Domnului, trebuie să-l însoţim de un post cât putem noi de aspru, cum de altfel este şi recomandat în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, potrivit doxologia.ro.