Evenimentul Zilei > Actualitate > ANM a emis cod galben de ger în România. Temperaturile scad până la -20 de grade Celsius
ANM a emis cod galben de ger în România. Temperaturile scad până la -20 de grade Celsius

ANM a emis cod galben de ger în România. Temperaturile scad până la -20 de grade Celsius

Vremea din România continuă să se răcească în majoritatea regiunilor. ANM a emis un cod galben de ger valabil în 13 județe. Potrivit meteorologilor, valorile din termometre vor scădea sub -20 de grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra în nordul, centrul și nord-estul țării. Miercuri, 8 februarie, sunt așteptate ninsori în mai multe regiune.

Vremea din România continuă să se răcească spre finalul acestei săptămâni. Potrivit meteorologilor, în nordul, centrul și nord-estul țării, temperaturilor vor scădea sub -20 de grade Celsius pe parcursul nopții.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de ger. Acesta este valabil începând de miercuri, 8 februarie, ora 10:00, până sâmbătă, 11 februarie, ora 10:00. Codul vizează 13 județe din România: Maramureş, Bistriţa Năsăud, Mureş, Sibiu, Suceava, Neamţ, Harghita, Braşov, Craiova, Bacău, Botoşani, Iaşi şi Vaslui.

Cod galben

Interval de valabilitate: 8 – 11 februarie

Fenomene vizate: vreme deosebit de rece, ger persistent

Zone afectate: conform textului

În cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureșului și Moldovei, vremea va fi deosebit de rece, mai ales noaptea și dimineața va fi ger, iar temperaturile minime se vor situa în general între -25 și -18 grade.

Notă: Nopțile și diminețile vor fi local geroase și în restul țării, astfel că temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -18 și -8 grade”, se arată în textul ANM.

Cum va fi vremea la final de săptămână în România

Regimul pluviometric va fi unul deficitar în mai multe regiuni ale României în a doua parte a săptămânii. Creșterea presiunii atmosferice determină înseninarea parțială a cerului, însă și temperaturi mult mai scăzute pe parcursul nopții și dimineața.

Meteorologii au emis prognoza meteo pentru finalul acestei săptămâni. Joi și vineri temperaturile vor fi în scădere. Temperaturile minime din nordul, centrul și nord-estul țării vor fi cuprinse între -8 și -16 grade Celsius. În zonele de vale, acestea ar putea scădea până la -21 de grade Celsius. Frigul va fi resimțit și în unele regiuni din vestul și sudul țării, mai ales în partea centrală a Olteniei.

Cele mai scăzute temperaturi de joi și vineri, 9 și februarie, se vor înregistrat în depresiunile intramontane din estul Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei. Aici mercurul din termometre va scădea până la -20 de grade, iar izolat sunt posibile valori și sub -25 de grade Celsius.

În weekend vremea începe să se încălzească. Spre final de săptămână, pe perioada zilei, temperaturile vor fi pozitive în majoritatea regiunilor. Pe parcursul nopții, temperaturile se vor menține scăzute, sub pragul gerului, potrivit meteoradar.ro.

Joi, 9 februarie, vremea va fi rece în București, iar meteorologii anunță temperaturi cu minut și ninsori. Maximele zilei se vor încadra între -5 și 4 grade celsius. Spre deosebire de restul teritoriilor, vremea începe să se încălzească în Capitală de vineri. Temperaturile maxime înregistrate la final de săptămână vor fi cuprinse între 7 și 9 grade Celsius.