Avertizare de vreme severă în România. Risc uriaș de avalanșă și temperaturi extrem de scăzute

Avertizare de vreme severă în România. Risc uriaș de avalanșă și temperaturi extrem de scăzute

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că în următoarele zile temperaturile vor coborî până la -24 de grade. În plus, riscul producerii unor avalanșe de mari dimensiuni este foarte ridicat.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că există un risc mare de producere a unor avalanșe în zonele montane înalte.

Turiștii sunt sfătuiți să evite drumețiile, deoarece temperaturile vor fi extrem de scăzute, vântul va sufla cu putere, iar vizibilitatea va fi mult redusă. La munte, se anunță în următoarele zile minime de -24 grade.

„La peste 1800 de metri altitudine, la suprafață se întâlnește un strat consistent de pulver, acumulat în ultimele zile, iar pe văi și în zonele adăpostite, zăpada viscolită a format troiene de grosimi considerabile, de aproape doi metri. Stratul instabil din partea superioară are grosimi ce depășesc pe alocuri 40-50 cm și este alcătuit din zăpadă cu rezistență scăzută“, se arată în atenționarea ANM.

Ne puteți urmări și pe Google News

Risc uriaș

Meteorologii spun că se pot produce în orice moment avalanșe de mari dimensiuni. „Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin angrenarea stratului puțin rezistent de la suprafață peste straturile mai vechi și izolat dislocarea acestora, riscul fiind amplificat la supraîncărcări“, a mai anunțat ANM.

Dincolo de riscul uriaș de avalanșe, temperaturile vor extrem de scăzute și vor coborî frecvent sub -20 de grade. Valul de ger va persista în România până la finele acestei săptămâni.

Nu vă aventurați pe munte

Cabana Capra din Munții Făgăraș a fost lovită în weekend de o avalanșă puternică. Mașinile turiștilor aflate în parcarea din apropierea Transfăgărășanului au fost efectiv îngropate în zăpadă. Din fericire nimeni nu a fost rănit, iar cei 50 de turiști, care se aflau în cabană, au fost evacuați în siguranță. De asemenea, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanșe mari în zona Șaua Doamnei (Curmătura Bălii).

Salvamontiștii le recomandă românilor să nu se aventureze pe munte în aceste zile. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național s-au primit 23 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor. Au fost salvate 20 persoane. Dintre acestea, 13 au avut nevoie de îngrijiri medicale și au fost transportate la spital.