Angela Merkel, regina morocănoasă a Germaniei

Angela Merkel, regina morocănoasă a Germaniei

Copil fiind, nu putea merge cu bicicleta întrucât "nu putea distinge stânga de dreapta". Acum, la mai bine de jumătate de veac de existenţă, stă "morocănoasă" pe un piedestal, având pe cap o coroană gigantică din aur.

Toate acestea apar consemnate în recenta biografie a cancelarului german, Angela Merkel, tipărită în format de buzunar. Deşi mai sunt câteva luni până la alegerile generale din Germania, cărţulia s-a vândut ca pâinea caldă.

Dacă pentru alţi lideri europeni, ca Gordon Brown şi Nicolas Sarkozy, caricatura a venit odată cu învestirea în funcţie, în cazul doamnei Merkel a fost nevoie de trei ani şi jumătate. De satira germanilor nu au scăpat nici Gerhard Schröder şi Helmut Kohl. Mai multe voci au explicat aceasta prin faptul că Merkel a fost prima femeie cancelar, iar reţinerile au ţinut strict de politeţe.

Biografia Angelei Merkel a fost realizată de către desenatorul Heiko Sakurai sub forma unor benzi desenate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit cotidianului The Indepenent, textul cărţii este bazat, în cea mai mare parte, pe realitate.

Sedentarism politic În copilărie, Angela era un copil dolofan care nu făcea prea multă mişcare. "Chiar şi atunci ea nu era prea activă", se notează ironic. Mai târziu, la căderea Zidului Berlinului, ea este prezentată făcând saună, departe de nucleul acţiunii. Cu toate acestea, nimic nu o împiedică, peste doar câteva zile, să se grăbească către Berlinul de Vest, pentru a mânca stridii într-un hotel de lux, alături de mama sa.

Cartea a fost primită pozitiv de către critici, nu atât datorită valorii sale literare, cât pentru modul în care este abordată politica.

Angela Merkel rămâne favorită în sondajele pentru alegerile din septembrie, poziţia fruntaşă de care se bucură fiind pusă pe seama experienţei sale în politica externă şi a faptului că este, în continuare, o figură marcantă a Uniunii Europene.