Evenimentul Zilei > International > Angela Merkel îi consideră pe organizatorii complotului împotriva lui Hitler ca fiind modele de urmat
Angela Merkel îi consideră pe organizatorii complotului împotriva lui Hitler ca fiind modele de urmat

Angela Merkel îi consideră pe organizatorii complotului împotriva lui Hitler ca fiind modele de urmat

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a făcut apel sâmbătă, înaintea marcării a 75 de ani de la tentativa de asasinat împotriva lui Adolf Hitler, la o rezistenţă hotărâtă împotriva avansului extremismului de dreapta în Germania, potrivit DPA. Aceasta a spus că îi consideră pe organizatorii complotului împotriva lui Hitler ca fiind modele de urmat.

Prin intermediul mesajului său video săptămânal, Angela Merkel a transmis că data de 20 iulie ar trebui să fie o zi de comemorare a tuturor celor care s-au ridicat împotriva nazismului.

„Şi noi avem de asemenea datoria să ne opunem tuturor acelor tendinţe care vor să ne distrugă democraţia”, a mai spus Merkel.

În data de 20 iulie a anului 1944, Claus Schenk Graf von Stauffenberg a orchestrat un atac cu bombă cu scopul clar de a-l asasina pe Adolf Hitler. Planul lui a eşuat, Hitler rezultând doar uşor rănit. Stauffenberg şi alţi 200 de oameni care au fost implicaţi în acel complot au fost executaţi de nazişti.

Merkel a declarat că îi consideră pe organizatorii complotului împotriva lui Adolf Hitler ca fiind nişte modele de urmat.

„Ei au arătat că şi-au urmat conştiinţa şi, prin urmare, au făurit o parte a istoriei Germaniei care altfel ar fi fost definită exclusiv prin întunericul naţional-socialismului”, a declarat cancelarul.

De asemenea, Angela Merkel a ţinut să sublinieze faptul că Germania le datorează o mare recunoştinţă, pentru că, potrivit acesteia, fără astfel de acţiuni nu ar fi existat Constituţia de după război.

“Astăzi putem să construim pe curajul acestor oameni şi să fim recunoscători că există această parte a istoriei noastre”, a mai spus cancelarul german.

Ea a atras atenţia asupra numărului în continua creştere de extremişti de dreapta în Germania de astăzi.

Cea mai recentă crimă, a cărei victimă a fost politicianul Walter Luebcke, a arătat cât este de important sprijinul pentru cei care îşi asumă o responsabilitate politică.

“Acest lucru necesită un semnal clar din partea tuturor. Germanii sunt invitaţi să îşi facă treaba în societate, pentru a garanta că democraţia noastră este solidă, că societatea civilă este puternică şi că extremismul de dreapta nu are nicio şansă”, a încheiat Merkel.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.