Evenimentul Zilei > Actualitate > Caz cutremurător. Cine ne ferește de inundații. Angajările politice ies la suprafață
Caz cutremurător. Cine ne ferește de inundații. Angajările politice ies la suprafață

Caz cutremurător. Cine ne ferește de inundații. Angajările politice ies la suprafață

Angajări politice cu carnetul de partid. O angajată de Apele Române nu știe care este malul stâng și malul drept.

Angajări politice la Apele Române. Situația de la Administrația Națională Apele Române este gravă de tot. După cazul inginerului șef Ovidiu Ianculescu, de la Mureș, care a fost înlocuit politic, cu un lipitor de afișe, alte cazuri grave ies la iveală. În cazul inginerului Ianculescu, înlocuitorul, de la PNL Mureș nu știa nici măcar numărul Legi Apelor Române.

De data asta, o investigație Recorder a scos la iveală faptul că la Administrația Apelor Prut, cu sediul la Iași, situația se repetă. Este vorba despre o angajată, care a lucrat într-o cafenea iar mai apoi a fost angajată la Administrația Bazinală Prut-Bârlad. Și nu oriunde, ci direct la Serviciul Dispecerat. Adică, acolo unde se raportează toate situațiile grave din teritoriu, cum ar fi inundații sau fenomene meteo grave.

Tulburător este faptul că angajata Simona Iancu (foto), angajată pe funcția de inginer, nu știe noțiuni de bază, cum ar fi calculul debitului. Formula este de bază în Apele Române, deoarece cu ajutorul ei se poate afla aproximativ ora la care va avea loc o inundație. Care poate avea și efecte catastrofale.

Mai mult, inginera Iancu, care a absolvit Facultatea de Chimie, nu știe să facă diferența între malul stâng și malul drept. Sau mai exact, să își dea seama care este malul stâng și malul drept, noțiunile de bază în acest domeniu.

Presiuni pe angajați. Angajări politice la Apele Române

După alegerile generale, director la Administrației Bazinale Prut-Bârlad a fost numit Petru Avram. Singurul lui merit: este vicepreședintele PNL Iași și afin cu fostul ministru al Mediului, Costel Alexe. Procurorii DNA, îl acuză pe Alexe că a luat mită 22 de tone de tablă. Alexe este acum președinte al Consiliului Județean Iași.

„Sunteți conștient că un animal politic ca mine ajunge cel puțin ministru. Dacă nu ieșiți la pensie până când mă întorc înapoi sau mă duc mai sus de atât, aveți o problemă cu mine”, îi spunea directorul Avram, unui angajat care nu dorea să o instruiască pe inginera Iancu.

Angajatul respectiv este Gabi Musteață, directorul tehnic al Administrației Bazinală ”Prut-Bârlad”. Evident, totul este o amenințare pe față. Ulterior, directorul tehnic Musteață a fost concediat pentru că a avut curajul să se opună unor funcționari numiți politic. Toate aceste angajări politice la Apele Române, s-au făcut cu acordul PNL.

„M-am trezit cu fișa postului în față pentru care mi se cerea semnătura. Nu știam ce facultate are. La studii, nu spunea ce studii superioare are. Putea fi și Teologia, orice”, le-a spus Gabi Musteață, celor de la Recorder.

Cum a ajuns inginera Iancu la Apele Române. Simplu. A fost angajată la o primărie din județul Iași, unde a stat trei zile, după care a fost detașată la Apele Române.

Lipitorul de afișe numit șef la Vaslui

La Administrația Bazinală Vaslui, subordonată direct la Iași, a fost numit după alegeri, direct ca șef, inginerul Sebastian Fordea. A fost detașat de la o grădiniță, unde era administrator, direct la Apele Române.

„A fost trimis pe o lucrare și trebuia să vină să ne informeze. S-a blocat. Îmi punea în față telefonul cu poze nereușind să articuleze nimic tehnic. În momentul ăsta eu cred că este greu pentru oricine să înțeleagă cum cum ar putea să se facă apărare împotriva inundațiilor, cu cineva care nu are nicio legătură. Cu cineva care nu știe să se exprime tehnic”, a spus Mustățea.

Directorul de la Iași, liberalul Petru Avram a spus că Fordea a lucrat la grădiniță, dar oricine are dreptul de a lucra în Apele Române.

„A depus o cerere și i-a făcut o detașare la noi pentru șase luni de zile”, a spus Avram.