Evenimentul Zilei > Justitie > Anchetă la Spitalul Piatra Neamţ. Posibile cauze ale incendiului: „Incompetență și lipsa infrastructurii”
Anchetă la Spitalul Piatra Neamţ. Posibile cauze ale incendiului: „Incompetență și lipsa infrastructurii”

Anchetă la Spitalul Piatra Neamţ. Posibile cauze ale incendiului: „Incompetență și lipsa infrastructurii”

Ancheta la Spitalul din Piatra Neamț a dezvăluit printre posibilele cauze ale izbucnirii incendiului lipsa de competență și a infrastructurii moderne.

Anchetă la Spitalul Piatra Neamţ.

Așa cum Evenimentul zilei a dezvăluit încă de ieri, personalul medical, care a fost de gardă în ziua în care cele două saloane ale Secției ATI ale Spitalului din Piatra Neamț au ars, a fost rechemat la audieri de procurori pentru completarea unor declarații.

Exclusiv. Anchetă-surpriză la Spitalul Piatra Neamț. Cine îi audiază pe medicii, asistentele și infirmierele de la ATI

Astfel, audierile în cazul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț scot la iveală detalii incredibile. Personalul nu a fost instruit cu privire la intervenția în caz de incendiu. Iar documentul privind protecția împotriva incendiilor a fost semnat retroactiv.

Ancheta incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț scoatre la iveală detalii șocante despre ce s-a întâmplat acolo. Acestea au fost dezvăluite de avocatul Adrian Cuculis, într-o intervenție la Antena 3.

În urma audierilor martorilor s-a stabilit o situație de fapt inacceptabilă.

Lângă paturile bolnavilor, la secția ATI, era aprinse candele, în ciuda pericolului de izbucnire a unui incendiu. De altfel, tragedia s-a și produs.

„Informația potrivit căreia acele candele erau aprinse pe secția ATI o avem încă de acum trei săptămâni. Am așteptat audierile pentru că una dintre întrebările capcană adresate celor audiați s-a referit exact la acest subiect. Dacă au cunoștință sau dacă exista o practică cunoscută în secția de ATI sau în spital. Aceea de a aprinde aceste candele. E un obicei creștinesc, dar din nefericire nu are ce să caute într-o secție ATI”, a declarat avocatul.

Ancheta incendiului de la Spitalul Piatra Neamţ

Potrivit spuselor sale, toți cei audiați au răspuns că nu ar fi fost aprinse candele în secție. Acest lucru, spune Adrian Cuculis, contrazice probele de la dosar, planșele criminalistice și fotografiile care dovedesc contrariul.

„Toți au răspuns în felul următor. Că nu, nu se întâmpla așa ceva. Doar că probele din dosar, respectiv planșele criminalistice, imaginile stocate de către criminaliștii aflați la fața locului când s-a făcut cercetarea, indică faptul că, pe pervaz, existau candele care fuseseră aprinse. Nu știm dacă de acolo a plecat incendiul. Probabil că nu. Însă această chestiune ridică niște semne de întrebare”, a relatat Adrian Cuculis.

Lipsa instrucției PSI a favorizat răspândirea incendiului

El a atras atenția asupra documentului PSI – protecție la incendiu. În opinia sa, fișele prin care se aducea la cunoștință cadrelor medicale cum să acționeze la incendiu puteau fi completate retroactiv.

„Din toate declarațiile, 17 persoane, în 12 ore de audieri, toți au răspuns la unison că nu știau cum să reacționeze în caz de incendiu. Pentru că acele fișe puteau să fie completate și retroactiv, existau acolo, în baza de date și documente ale spitalului. Pentru că era necesară o asemenea procedură. Dar din punct de vedere material, al interacțiunii propriu-zise cu un stingător, nimeni nu știa ce are de făcut”, a mai spus Adrian Cuculis.

Potrivit spuselor sale, la audieri, trei persoane au indicat drept cauză de producere a incendiului un injectomat. Acesta ar fi aprins combinezonul unei asistente și de acolo incendiul.

„Trei dintre persoanele audiate au spus același lucru ca la începutul anchetei. De la injectomatul acela ar fi plecat incendiul, ar fi luat foc și combinezonul unei asistente. Cu toții s-au îndreptat către asistentă pentru a-i stinge costumul. Și de acolo a mai fost un singur pas până s-a produs incediul.

Din punctul meu de vedere am asistat și la niște întrebări la care s-a răspuns nesigur. Am aflat că se folosește o procedură din 1970. Nu există ventilatoare pentru recircularea aerului, aerisirea în secția ATI se făcea prin deschiderea largă a geamurilor. Deci o chestiune primitive”, a mai spus avocatul.

Incompetență și lipsa infrastructurii

Concluzia pe care a tras-o după ce a asistat la audieri, a fost că în cazul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț a fost vorba despre incompetență. De asemenea în opinia sa, este vorba și despre o lipsă a infrastructurii moderne, specifică unităților medicale.

„Este clar că suntem, în momentul de față, într-o zonă și a incompetenței și a lipsei de infrastructură pe partea aceasta, a spitalelor”, a mai spus Adrian Cuculis.

Un incendiu violent a izbucnit, în 14 noiembrie 2020, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Piatra Neamț. Un număr de 10 oameni au murit, iar medicul Cătălin Denciu, care era de gardă, a fost rănit foarte grav. El a fost transportat, pentru îngrijiri medicale la un spital din Belgia.