Exclusiv. Ce caută procurorii în arhivele spitalului de la Piatra Neamț. Cauza incendiului, încă necunoscută după patru luni

Exclusiv. Ce caută procurorii în arhivele spitalului de la Piatra Neamț. Cauza incendiului, încă necunoscută după patru luni

Cercetările în cazul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț, care a mistuit două saloane ATI, a ucis zece pacienți și a rănit alte patru persoane, dintre care doi medici, sunt departe de a se fi încheiat.

Ce caută procurorii în arhivele spitalului de la Piatra Neamț.

Acum, la aproape patru luni distanță, procurorii Parchetului General continuă să adune probe care i-ar putea duce la aflarea cauzei sinistrului. Una care și pentru specialiștii INSEMEX-Petroșani implicați în anchetă este încă un mister.

Judecând după documentele cerute de investigatorii care ”sapă” în arhiva spitalului, procedură judiciară despre care Evenimentul zilei a aflat în exclusivitate, ipoteza ca incendiul să fi fost produs de o defecțiune la sistemul electric este doar una dintre pistele urmărite de anchetatori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Probe noi, căutate și la patru luni de la incendiu

Aproape zilnic, procurorii Parchetului General - cei care coordonează ancheta în acest caz -, cer conducerii Spitalului din Piatra Neamț tot felul de documente care, cred investigatorii, vor fi de folos în stabilirea cauzei care a stat la originea producerii tragediei din 14 noiembrie 2020. De la fișe medicale, foi de observație ale pacienților, până la contracte de întreținere a aparaturii medicale, dar și a sistemului de alimentare cu electricitate și oxigen a unității sanitare.

Ba, mai mult, procurorii s-au întors în urmă cu 15 ani în arhivele spitalului de unde, recent, au cerut documentele care să ateste în ce fel s-au făcut investițiile. În urmă cu o lună, investigatorii au plecat din spital cu două paturi ATI - unul ars în incendiu și altul în stare de funcțioare, pentru a le putea compara în cadrul cercetărilor. Le-au dus la INSEMEX. Însă, până acum, cercetarea acestora nu a dus la nici un rezultat.

Investițiile pe ultimii 15 ani, verificate de procurori

”Cred că nu trece o zi fără ca procurorii de la Parchetul General să nu ne ceară diverse documente. Firește, le punem totul la dispoziție. Au vrut foile de observații ale pacienților, date din memoria monitoarelor aparaturii cu ajutorul căreia pacienții erau ținuți în viață. Pentru că acele date rămân. Pentru a accesa acele date stocate în memoria aparatelor medicale am chemat specialiștii care le asigură întreținerea. Pentru anchetă ni s-au cerut și documentații referitoare la contractele de întreținere, de investiții și de reparații a sistemelor electrice, dar și pentru cele care fac referire la fluidele medicale. Adică pentru oxigen și pentru dezinfectanți. Ni s-au cerut chiar și documentele care atestă investițiile făcute pentru spital în ultimii 15 ani. Am pus totul la dispoziție”, ne-a declarat Alexandru Filimon, managerul Spitalului Județean Piatra Neamț.

Dezinfectanții, o altă pistă în anchetă

Documentele pe care investigatorii le cer acum, la patru luni de la tragedie, ”trădează” cumva și alte ipoteze pe care ei le iau în calcul ca fiind posbile cauze ale sinistrului. Nu neapărat directe.

Dacă vom vorbi de o defecțiune apărută la sistemul electric, atunci cauza va putea fi alăturată felului în care au fost făcute investițiile în rețea și modul în care a fost ea întreținută. Calitatea materialelor, felul în care au fost montate. Deci, vinovați vor putea fi găsiți și printre cei care au încheiat acele contracte sau printre cei care au făcut recepția lucrărilor. Poate și de aceea, investigatorii scotocesc acum în arhiva spitalului chiar și cu 15 ani în urmă.

Problema folosirii oxigenului și a dezinfectanților e și ea una extrem de importantă în anchetă. Documentele vor indica dacă s-au folosit substanțe conforme, inflamabile sau nu, potrivite pentru o secție de ”Reanimare”.

Cele două saloane rămân sigilate. Ce caută procurorii în arhivele spitalului de la Piatra Neamț

Până când anchetatorii vor decide, cele două saloane - unul distrus complet și celălalt doar afectat -, vor rămâne sigilate. Astfel, medicii de la Spitalul din Piatra Neamț, care acum caută sponsori pentru renovarea unor saloane din spitalul nou, se bazează doar pe nouă paturi ATI. Și acelea răspândite în toată unitatea medicală: șase pentru cazurile de obstetrică-ginecologie și trei paturi pentru Unitatea de Primiri Urgențe (UPU).

Salvarea va veni în curând de la Secția modulară ATI care se ridică în curtea spitalului cu ajutorul unei fundații, lucrări al căror termen de finalizare este estimat pentru sfârșitul lunii aprilie.

Medicul-salvator Cătălin Denciu va fi audiat

Până când nu vor primi rezultatul expertizelor tehnice de la INSEMEX, procurorii de la Parchetul General nu vor putea finaliza cercetările pentru a trimite dosarul în judecată.

La dosar trebuie să ajungă și declarația medicului Cătălin Denciu care, din postura de salvator, a suferit arsuri grave ce au necesitat internarea lui într-o clinică din Belgia. Când starea sănătății îi va permite, va răspunde întrebărilor anchetatorilor. Fie de la distanță, prin comise rogatorie, fie față în față cu procurorii români, atunci când va fi externat și se întoarce în țară. Veștile care vin dinspre medic arată că încet, încet, își revine.

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV. Tragedie la ATI Piatra Neamț. Nici INSEMEX n-a găsit vinovații de incendiu