Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Anchetă-surpriză la Spitalul Piatra Neamț. Cine îi audiază pe medicii, asistentele și infirmierele de la ATI
Exclusiv. Anchetă-surpriză la Spitalul Piatra Neamț. Cine îi audiază pe medicii, asistentele și infirmierele de la ATI

Exclusiv. Anchetă-surpriză la Spitalul Piatra Neamț. Cine îi audiază pe medicii, asistentele și infirmierele de la ATI

Personalul medical, care a fost de gardă în ziua în care cele două saloane ale Secției ATI ale Spitalului din Piatra Neamț au ars, a fost rechemat azi la audieri de procurori pentru completarea unor declarații.

Anchetă-surpriză la Spitalul Piatra Neamț.

În același timp, conducerea unității sanitare nemțene a primit vizita neaștepată a unei delegații de la Ministerul Sănătății. O echipă de control trimisă de ministrul Vlad Voiculescu care are misiunea clară de a sta de vorbă cu fiecare dintre cei 12 angajați de la ATI implicați în anchetă. La mai bine de patru luni de la incendiul care a ucis zece pacienți și a rănit alte patru persoane, dintre care doi medici, cauzele tragediei sunt încă un mister.

Personalul ATI, reaudiat de procurori

Conform unei planificări care să nu afecteze turele de gardă ale spitalului, cele 12 persoane – medici , asistente și infirmiere -, au fost împărțite pe mai multe grupe și programate pentru audierile de azi. Având în vedere că a fost vorba doar de o completare a declarațiilor inițiale, date la scurt timp după producerea sinistrului, procurorii de la Parchetul General au rezervat doar o oră pentru audierea a câte trei angajați.

Personalul de la ATI, căci doar acesta este acum în atenția investigatorilor, a răspuns unor întrebări menite să aducă noi lămuri cu privire la anumite aspecte legate de momentele de dinaintea producerii incendiului, dar și din timpul acestuia. Acțiunea de astăzi care s-a derulat în sediul IPJ Neamț, a fost anunțată din scurt, printr-o adresă trimisă ieri la Spitalul din Piatra Neamț.

Corpul de Control al ministrului Voiculescu îi audiază pe cei de la ATI

Însă, pentru cei 12 medici, asistenți și infirmieri, lucrurile nu se opresc în aceste zile aici, doar cu această nouă audiere cerută de procurorii Parchetului General care s-au dus la Piatra Neamț pentru a-i ancheta. Și asta pentru că, ministrul Vlad Voiculescu și-a potrivit pașii cu investigatorii și, tot astăzi, a trimis la spital Corpul de Control. La mai bine de patru luni de la nenorocirea a cărei cauză încă nu este cunoscută, echipa de control a ministrului Sănătății are misiunea de a-i ancheta pe fiecare dintre cei 12 oameni care au fost în gardă în acea zi de 14 noiembrie a anului 2020. Vizita nu a fost anunțată decât în ultima clipă, printr-un ordin semnat de ministru, trimis la spital în cursul zilei de ieri.

Ministerul Sănătății a cerut  graficele de lucru de la ”Reanimare”. Anchetă-surpriză la Spitalul Piatra Neamț

”Azi, tot personalul care a fost de gardă în acea zi (n.r. 14 noiembrie 2020) a fost chemat la IPJ Neamț pentru a fi audiat de procurorii de la Parchetul General care și-a trimis o echipă aici. Audierile au avut loc în serii pentru a nu perturba activitatea din spital. Au fost programați câte trei angajați pe oră. A fost vorba despre completarea declarațiilor inițiale. Tot azi, la spital a venit Corpul de Control al ministrului Sănătății. Membrii echipei de control au anunțat că au fost trimiși să stea de vorbă cu fiecare dintre cei 12 angajați de la ATI, strict pe tema acelui incendiu.

În plus, cei la minister, care vor sta aici două zile (n.r. joi și vineri) au cerut și graficul de lucru pentru a vedea cine și între ce intervale orare a fost de gardă la Secția ”Reanimare” în ziua producerii incendiului. De dimineață și până seara”, ne-a declarat Alexandru Filimon, managerul Spitalului Județean Piatra Neamț.

Spitalul, verificat și acum două luni de aceeași echipă de la ”Sănătate”

Același corp de control al mai-marelui de la ”Sănătate, Vlad Voiculescu, a verificat spitalul și acum vreo două luni. Atunci, pe durata unei săptămâni, controlul a vizat documentele referitoare la contractele de întreținere, de investiții și achiziții, dar și unele aspecte legate de partea de resurse umane. Asemenea acte au cerut și investigatorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În cele peste patru luni scurse de la cumplitul incendiu, specialiștii implicați în aflarea cauzelor sinistrului nu au reușit să obțină nici un răpuns. Nici pompierii nemțeni, nici inginerii de la INSEMEX-Petroșani. Pista principală este aceea a unei defecțiuni la sistemul electric, dar sunt  luate în calcul și ipotezele care fac referire la eventuale lucrări de întreținre efectuate necorespunzător în timp sau la cele legate de manipularea imprudentă a materialelor inflamabile (oxigen, diluanți).

CITIȚI ȘI: Exclusiv. Ce caută procurorii în arhivele spitalului de la Piatra Neamț. Cauza incendiului, încă necunoscută după patru luni