Evenimentul ZileiJustitieAncheta DNA la Permise Auto explodează. Politician, acuzat de corupție

Ancheta DNA la Permise Auto explodează. Politician, acuzat de corupție

Ancheta DNA la Permise Auto explodează. Politician, acuzat de corupție
Ancheta DNA la Permise Auto explodează după ce a ieșit la iveală corupția la nivel înalt în care era implicat ofițerul. Viorel Andrei Donciu este acuzat că s-a folosit de sprijinul unui consilier județean din Maramureș pentru a-și păstra funcția. El este acuzat de mai multe fapte penale.

Ancheta DNA la Permise Auto explodează. Procurorii anticorupție au anunțat, joi, că l-au reținut pe șeful Serviciului de Înmatriculări Suceava.

Din datele furnizate de procurorii DNA reiese că Viorel Andrei Donciu, fost șef la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș (SPCRPCIV Maramureș), iar în prezent împuternicit pe funcția echivalentă de la nivelul Serviciului Suceava, a cumpărat influența unui politician.

Mai exact a unui consilier județean care i-a promis intervenții la nivel înalt pentru ca ofițerul să își păstrez funcția.

În acest context, inspectorul principal de poliție Andrei Viorel Donciu (sursa foto:stirisuceava.net), acuzat de corupție, ar fi încălcat legea la cererea consilierului județean.

DNA precizează că în acest dosar sunt cercetate mai multe persoane.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul  Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 8 aprilie 2021, a inculpatului DONCIU VIOREL-ANDREI, ofițer de poliție, la data faptelor șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș ( SPCRPCIV Maramureș), iar în prezent împuternicit pe funcția echivalentă de la nivelul Serviciului Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de: luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), cumpărare de influență și acces ilegal la un sistem informatic”, se arată în comunicatul DNA.

Ancheta DNA la Permise Auto explodează

Din ordonanța procurorilor reiese că anchetatorii au strâns date și probe care arată actele d corupție săvârșite de șeful de la Permise.

„La data de 04 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate șef al SPCRPCIV Maramureș,  ar fi cumpărat influența unui consilier de la  Consiliul Județean Maramureș, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât inculpatul Donciu Viorel-Andrei să fie desemnat în continuare în aceeași funcție. Numirea în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș expira în data de 15 februarie 2021”, precizează DNA.

Procurorii mai arată că „în schimbul menținerii sale în funcție, inculpatul Donciu Viorel-Andrei l-ar fi sprijinit pe consilier la înmatricularea unor vehicule deținute de  acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, precum și cu îndeplinirea oricăror alte atribuții de serviciu pe care ofițerul de poliție le are potrivit funcției, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane”.

„La data de 01 februarie 2021, la instigarea aceluiași consilier, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi accesat fără drept baza de date a MAI-Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura in proprietatea unei societăți comerciale”, precizează comunicatul DNA.

Acuzat și de luare de mită pentru programări la examene auto

Ofițrul este acuzat și de luare de mită, pentru reprogramări la examene auto sau înmatriculări de autovehicule.

„În contexte diferite, în zilele de 9 februarie, 10 februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule”, transmite DNA.

Prtocurorii mai precizează că „inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”.

În cursul zilei de astăzi, 8 aprilie 2021, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

DNA subliniazî că „în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”.


Accesează: