Evenimentul Zilei > Justitie > Anchetă blocată în cazul unui român bătut crunt în Spania. Rudelor nu li se permite să depună plângere. Victima este în comă VIDEO
Anchetă blocată în cazul unui român bătut crunt în Spania. Rudelor nu li se permite să depună plângere. Victima este în comă VIDEO

Anchetă blocată în cazul unui român bătut crunt în Spania. Rudelor nu li se permite să depună plângere. Victima este în comă VIDEO

Un român a fost bătut crunt într-un bar din Spania, iar agresorul este în libertate, deși atacul a fost filmat. Mai mult, rudelor din Spania nu li s-a permis să depună plângere. Victima nu poate face acest lucru, deoarece este în comă.

Un român se află în comă într-un spital din Spania, după ce a fost bătut crunt într-un bar. Deși există filmări și mulți martori, cercetările par să stagneze, deoarece nu există o plângere penală.

Potrivit legislației din Spania, plângerea trebuie depusă de victimă sau părinții acesteia. Niciuna dintre variante nu este posibilă deoarece bărbatul este în comă, iar părinții săi sunt în România. Singura rudă care se află în Spania este un verișor primar din partea mamei. Acestuia însă nu s-a permis să depună plângere, deși avea o împuternicire din partea părinților victimei.

Atac filmat

Românul agresat are 43 de ani și este rezident în Spania. A lucrat în mai multe baruri și cafenele și, potrivit informațiilor din anchetă, se cunoștea cu agresorul cu care avusese în trecut un conflict. Atacul a avut loc în 30 iulie și a fost surprins de camerele de supraveghere. În imagini se poate observa cum agresrul intră în local, se duce direc la român și îl lovește cu furie, potrivit lamardeonuba.es.

Imediat după atac, bărbatul a fost transportat la spital, dar starea lui s-a înrăutățit.A fost supus unei intervenții chirurgicale, în urma căreia a intrat în comă.

Asistentă consulară

Potrivit Consulatul României la Sevilla, atacatorul a fost reținut, dar  Tribunalul din Ayamonte a dispus, cercetarea lui în stare de libertate. Familia a primit sprijin consular. „Un membru de familie al cetățeanului român a solicitat asistență în acest caz, fiindu-i puse la dispoziție o listă de avocați, precum și informațiile necesare abordării cazului în justiție. Consulatul General al României la Sevilla a efectuat demersurile necesare și legale în vederea sprijinirii cetățeanului român agresat, precum și a familiei acestuia” au transmis reprezentanții Consulatului, potrivit ziarulromanesc.es.

Multă birocrație

De asemenea, Consulatul Româniai a solicitat instanței informații clare despre care este procedura pe care trebuie să o urmeze rudele victimei pentru a putea depune o plângere penală în numele său. Autoritățile au respins împuternicirea pe care o are ruda aflată în Spania și au cerut familiei să dovedească că actul provine într-adevăr de la părinții victimei.