Atacatorul lui Salman Rushdie este un fanatic al regimului iranian

Atacatorul lui Salman Rushdie este un fanatic al regimului iranian sursa: captura ABC News

Autorul Salman Rushdie a fost atacat în timp ce ținea o prelegere la un centru de educație, Instituția Chautauqua din Chautauqua, în sud-vestul New York-ului, vineri dimineață. Rushdie a fost înjunghiat cel puțin o dată în gât și abdomen, după ce un bărbat a urcat pe scenă și l-a atacat pe el și pe intervievatorul său. Intervievatorul, Henry Reese, în vârstă de 73 de ani, a suferit o rănire ușoară la cap în timpul atacului, a spus poliția. El a fost tratat pentru o rănire facială la un spital din apropiere și de atunci a fost eliberat, a spus poliția.

Surse din poliție, persoane bine informate cu privire la investigația asupra atacului scriitorului Salman Rushdie, au declarat pentru ABC News că „o anchetă preliminară asupra activității probabile a presupusului făptuitor pe rețelele sociale indică o probabilă aderență sau simpatie față de extremismul Islamic și simpatie față de regimul iranian/corpul militar al Gărzii Revoluționare Islamice. "

Agentul literar al lui Rushdie a declarat vineri pentru ABC News că probabil scriitorul va pierde un ochi, nervii brațului i-au fost tăiați și ficatul i-a fost înjunghiat și este afectat.

Oficialii subliniază că ancheta este în desfășurare, iar informațiile pot fi modificate. Incidentul a avut loc în urmă cu mai puțin de 24 de ore.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacatorul a fost identificat

Oamenii legii l-au identificat pe atacatorul lui Salman Rushdie ca fiind Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, din New Jersey. Matar se află în prezent în custodia poliției statului New York. Matar este acuzat de tentativă de crimă de gradul doi și agresiune de gradul doi. Matar a fost trimis la Jamestown și transportat la Chautauqua County Jail, urmând a fi judecat pe 13 august.

Suspectul s-a născut în California, au declarat surse pentru ABC News. Pe telefonul suspectului, anchetatorii spun că au găsit fotografii cu generalul-maior iranian Qasem Soleimani, care a fost ucis într-o lovitură cu drone americană, și cu Abu Mahdi al-Muhandis, liderul mișcării miliției pro-iraniene din Irak, ucis și el de forțele americane.

Poliția a recuperat un permis de conducere fals din New Jersey, care pare să fi folosit poza suspectului cu pseudonimul „Hassan Mughniyah”, o posibilă referire la Hassan Nasrallah, liderul organizației teroriste libaneze Hezbollah, și Imad Mughniyeh, care era numărul grupului. 2 oficial înainte de a fi ucis în 2008, au spus surse.

Un suporter al regimului iranian

Detectivii numesc acum atacul o „aparentă tentativă de asasinat” a „unui individ ce are indicatori puternici de sprijin ideologic pentru regimul iranian”. Ei au spus că incidentul a avut loc într-o perioadă de creșterea tensiunii”, aparent legate de starea actuală a tensiunilor dintre SUA și Iran.

Anchetatorii au menționat că Iranul continuă să-și amenințe inamicii din întreaga lume, ca parte a jocului său declarat de răzbunare pentru uciderile lui Soleimani și al-Muhandis.

Anchetatorii spun că nu știu, în acest moment, dacă apelul prealabil al Ayatollahului de a-l asasina pe Rushdie a fost un motiv. Niciun oficial iranian nu a comentat încă asupra atacului.

Ayatollahul Ruhollah Khomeini,  liderul suprem al Revoluției Islamice și o figură proeminentă a musulmanului șiit, a emis o „fatwa”, un decret religios, pe 14 februarie 1989, cerând moartea lui Rushdie și a editorilor săi din cauza cărții sale. „Versurile satanice”.