Inspectorii ANAF pot depune plângeri penale împotriva celor care nu plătesc anumite impozite. Măsura a intrat în vigoare

Inspectorii ANAF pot depune plângeri penale împotriva celor care nu plătesc anumite impozite. Măsura a intrat în vigoare Sursa: Arhiva EVZ

Legislația în domeniul combaterii fenomenului de stopaj la sursă s-a modificat, iar începând cu data de 26 iunie 2022, insepectorii ANAF pot depune plângeri penale la parchet împotriva celor vinovați. Patronii nu vor mai putea reține impozitele propriilor angajați și să uite să le achite mai departe la bugetul de stat.

Începând de duminică, 26 iunie 2022, inspectorii ANAF au posibilitatea de a sesiza Parchetul în cazul depistării unor societăți comerciale sau persoane fizice autorizate care ”uită” să plătească datoriile la bugetele de stat.

Modificarea legislația s-a făcut după ce un număr tot mai mare de societăți comerciale nu au plătit la bugetele de stat, de sănătate sau cel al asigurărilor sociale, impozitele colectate din veniturile angajaților.

În cursul anului trecut, Guvernul României a adoptat ordonanța de urgență 130/2021, privind unele măsuri fiscal bugetare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie spus că în vechiul Cod Penal a existat o astfel de prevedere, pedepsită în cadrul infracțiunii de evaziune fiscală. Aceasta a fost eliminată, la presiunea tot mai mare făcută de mediul de afaceri. Timpul a demonstrat că această decizie a fost una greșită, drept pentru care Guvernul României a decis reincriminarea acestei infracțiuni, denumită generic: stopajul la sursă.

Stopajul la sursă va fi pedepsit cu închisoarea

În noul act normativ, inspectorii ANAF îi pot reclama la Parchet pe agenții economici care uită să achite impozitele propriilor angațați. De asemenea, infracțiunea este pedepsită cu până la cinci ani de închisoare.

„Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”, se arată în OUG 130/2021.

Când poți scăpa de dosarul penal

Guvernul României a mai stabilit că prejudiciile se plătesc, până înaintea ultimului termen de judecatăsau în cursul urmăririi penale, persoana în cauză nu va mai putea fi condamnată.

„Dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda”, se arată în actul Guvernului.

Pentru prejudiciile mai mari de 100.000 de euro, ANAF a prevăzut posibilitatea închiderii dosarului penal dacă valoarea acestora sunt achitate cu un plus de valoare de 20 la sută, din suma total calculată, la care se adaugă penalități și dobânzi de întârziere.

Ca un exemplu, pentru un patron care a uitat să achite impozitele anagajaților și i-a fost stabilit un prejudiciu de 200.000 de euro, dosarul penal se va putea închide dacă acesta va achita suma de 240.000 de euro.