Evenimentul Zilei > Politica > Analiză BCS: Cum au fost manipulate sondajele înainte de prezidențiale
Analiză BCS: Cum au fost manipulate sondajele înainte de prezidențiale

Analiză BCS: Cum au fost manipulate sondajele înainte de prezidențiale

Institutul condus de Bruno Ștefan a fost primul care l-a dat pe Klaus Iohannis câștigător al cursei pentru Cotroceni.

Bruno Ștefan a amintit că, în iulie, Biroul de Cercetări Sociale (BCS), institutul pe care-l conduce, a fost singurul care a arătat că actualul președinte, Klaus Iohannis, ar putea câștiga alegerile. Într-un sondaj efectuat în vara anului 2014, la comanda Fundației Mișcarea Populară, BCS estima că, în turul doi al alegerilor prezidențiale, candidatul ACL va obține 50,4% din voturi, în timp ce președintele PSD, Victor Ponta, ar fi ales de doar 49,6% din electorat.

„Observ că BCS a fost singurul care a spus că Iohannis va câștiga. (…) Nu am luat în calcul votul din străinătate, așa cum nu l-a luat nici un alt institut. În ziua alegerilor am făcut exit-poll. (…) confirmat cu o eroare de +/-0,3%”, a precizat Bruno Ștefan. Acesta amintește, într-o analiză transmisă „Evenimentului Zilei”, o serie de erori dezastruoase ale unor sondaje efectuate în preajma alegerilor.

Apel la Iohannis

„În anul 2000, CURS a dat pentru PDSR 58%, când în realitate a luat doar 36,6%. La o eroare de peste 21% ar fi trebuit să dispară de pe piața sondajelor, dar el a fost recompensat de câștigătorii alegerilor de atunci cu numeroase contracte cu statul pentru că, alături de Metro Media Transilvania și IMAS, a început să urce PDSR în procente imediat după ruperea ApR. Iar iluzia altei realități s-a transformat, prin repetare sistematică, în realitate. PDSR a crescut astfel de la 15% la 36% în mai puțin de 2 ani, grație sprijinului unor sondatori”, explică sociologul.

Potrivit acestuia, fenomenul a continuat și după 2014, ceea ce a făcut ca mulți sociologi să se retragă de pe piață: „Unii s-au temut și nu au mai publicat sondaje, alții s-au retras de pe o piață murdărită total, iar cei care au rezistat au fost maculați sau ignorați”.

Bruno Ștefan își încheie analiza făcând un apel la noul șef al statului. „Dacă și Klaus Iohannis se va folosi de aceiași sondatori care au eșuat lamentabil în noiembrie, înseamnă că ei vor reuși să-și ia țara înapoi de la alegători. Sper totuși să nu reușească, în ciuda eforturilor pe care le fac”, a spus directorul BCS.