Evenimentul Zilei > Social > ANAF a pus gând rău românilor care pleacă să muncească în străinătate
ANAF a pus gând rău românilor care pleacă să muncească în străinătate

ANAF a pus gând rău românilor care pleacă să muncească în străinătate

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat pe site-ul propriu Ghidul privind rezidența fiscală a persoanelor fizice, ghid ce este accesibil și în prezent în secțiunea „Asistență contribuabili” rubrica „Ghiduri curente”.

Potrivit acestui ghid, persoanele fizice care pleacă din țară pentru o perioadă de peste 183 de zile în străinătate, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligația depunerii „Chestionarului pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”. 

Regula se aplică şi celor care vin în România şi stau pe o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive au obligația completării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la sosirea în România”.

„Invităm contribuabilii care primesc solicitări de a se prezenta la organele fiscale de a da curs acestora și de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere și a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor convențiilor de evitare a dublei impuneri și a Codului fiscal.

În cazul neprezentării contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situației fiscale proprie, organele fiscale au obligația de a întreprinde în continuare demersurile prevăzute de legislația fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internațional de informații”, se precizează într-un comunicat al ANAF.