Evenimentul Zilei > Actualitate > Ana Aslan deținea secretul tinereții veșnice: Nu se moare de bătrânețe, ci de boală
Ana Aslan deținea secretul tinereții veșnice: Nu se moare de bătrânețe, ci de boală

Ana Aslan deținea secretul tinereții veșnice: Nu se moare de bătrânețe, ci de boală

Cel mai cunoscut medic geriatru român, care a inventat primul medicament capabil să întâzie procesul de îmbătrânire, a declarat că nu se moare de bătrâneţe, ci de boală. Ana Aslan a ajuns celebră pe tot mapamondul şi a fost supranumită „Femeia care a învins bătrâneţea”.

Ana Aslan, considerată „femeia care a învins bătrânețea” a fost o personalitate marcantă a elitei medicale romanești. După rețetele ei de viaţă sănătoasă au fost vindecați şi întineriți mulţi pacienți români şi străini, de la săraci până la bogaţi celebri.

Ana Aslan a creat Gerovitalul H3, produs biotrofic  de origine românească, şi a înfiinţat primul institut dedicat luptei contra bătrâneţii şi bolilor vârstei a treia. A muncit 12 ore pe zi, a renunţat la viaţa personală şi a nu a regretat nicio secundă sacrificiul.

Ana Aslan: Eu nu trăiesc în trecut. Eu în general trăiesc în prezent şi viitor

„Eu nu trăiesc în trecut. Eu în general trăiesc în prezent şi viitor. Nu mă gândesc la trecut, nici măcar nu îmi amintesc de trecut. Cred că altă trăsătură care m-a ajutat este aceea că nu regret nimic. Aşa am fost în viaţă şi aşa sunt acum. Nu regret nimic, nici lupta pe care am avut-o, nici că sunt singură, nimic! Da, eu aşa sunt!”, spunea atunci Ana Aslan.

Ana Aslan este una din cele mai cunoscute femei din România dar şi din întreaga lume deoarece a avut ambiția şi convingerea ca poate păcăli bătrânețea. Fiind medic, a pus mult preț pe un stil de viaţă sănătos.

Ana Aslan a fost extrem de disciplinata

Potrivit menajerei care îi cunoștea foarte bine rutina zilnică, Ana Aslan se îngrijea foarte mult, iar la masă dădea dovadă de o disciplină de invidiat. Aşa a ajuns să aibă o carieră remarcabilă, o viaţă împlinită timp de 92 de ani.

„Știa să mănânce bine, îi plăcea să meargă la marile restaurante, să comande mâncăruri de calitate, dar în același timp știa să și gătească. E adevărat că avea bucătarul ei, dar avea preparate pe care le făcea singură. Întotdeauna lua masă la 1:30 îmbrăcată, chiar dacă era singură la masă, cu o ținută frumoasă, cu bijuterii, respectă acest ritual”, a dezvăluit menajera Anei Aslan.

Ana Aslan avea trei mese principale, două gustări şi o serie de reguli simple

1. Mesele se serveau mereu la ore fixe: Medic fiind știa că mesele la ore fixe ajută la accelerarea metabolismului, dar și la crearea unui stil de viață ordonat și sănătos. Astfel, prânzul era servit cel târziu la 13:30, iar cina la 18:00-19:00.

2. Proteine de calitate, fructe, legume şi multă mișcare: Ana Aslan nu consuma orice tip de carne. Recomanda mereu carne ce provenea de la animale care se hrănesc, la rândul lor, sănătos. Mesele conțineau carnea de vacă, peşte, pasăre, miel/oaie, fructe şi legume din abundență. Ca metodă de preparare, le consuma fie făcute la cuptor, fie rasol.

Printre mâncărurile sale preferate se numărau: supă de vită clară, cu crutoane, pătrunjel şi piper, crap pe varză murată, pană de somn, rasol de şalău cu lămâie, sărmăluţe fără orez, pilaf de pasăre, curcan, ciuperci cu caşcaval la cuptor, notează nutriţionistul Livia Bratu. Prânzul şi cina aveau o regulă strictă: nu se satura niciodată.

Dulciurile chiar dacă îi plăceau le făcea cadou

Chiar dacă îi plăceau dulciurile, Ana Aslan dădea dovadă de o disciplină de invidiat. Printre dulciurile ei preferate se numărau bomboanele şi tortul “Buturugă”, făcut în casă. În rest, dacă mai primea ceva dulce îl făcea cadou.  Când îi era foame zicea: Da-mi o bomboană! Ținea la silueta. O bomboană, atâta lua și gata, povestește menajera Anei Aslan, Ioana Preda. Aceste reguli simple au fost urmate şi transmise şi pacienților săi care şi-au descoperit pofta de viaţă şi energia pentru a trăi cu scop fiecare zi.

Ana Aslan a murit la 92 de ani  răpusă de boală

Ana Aslan a fost convinsă că nu bătrânețea a răspus-o, ci boala. Şi-a dorit să fie înmormântată creştineşte, cu preot şi să fie depusă alături de mama şi fratele ei. Comuniştii i-au refuzat dorința. De la morga spitalului Elias unde a murit, a fost dusă la cimitirul Bellu, unde a fost înmormântată fără preoți. Noaptea, pe mormânt, i s-a pus o cruce pe care a fost scris: Ana Vasilichia Aslan, 1897-1988.