Evenimentul Zilei > Sport > Amintiri de coșmar pentru o fostă gimnastă de lot național a României. Înfometarea și bătaia erau la ordinea zilei
Amintiri de coșmar pentru o fostă gimnastă de lot național a României. Înfometarea și bătaia erau la ordinea zilei

Amintiri de coșmar pentru o fostă gimnastă de lot național a României. Înfometarea și bătaia erau la ordinea zilei

Marilena Vlădărău-Perețeanu, fostă gimnastă de lot național, a vorbit despre problemele uriașe cu care s-a confruntat în perioada în care a lucrat cu Bela Karolyi.

Marilena Vlădărău-Perețeanu (58 de ani), fostă gimnastă a lotului național al Românei, în perioada 1977 – 1981, a vorbit despre o perioadă de coșmar, cea în care a fost pregătită de Bela Karolyi (79 de ani), omul care a obținut rezultate fantastice, dar cu un preț greu de cuantificat emoțional.

Amintiri traumatizante din perioada în care Bela Karolyi antrena lotul național al României

Marilena Vlădărău a câștigat argintul la sărituri în 1978, la Campionatul Mondial de la Strasbourg, plus aurul la Mondialul din 1979 de la Fort Worth.

„Urma să parcurgem înainte un turneu lung prin Germania, Anglia și Mexic. Ne-a căzut cerul în cap. Făceai realmente cursuri de anatomie pe noi, atât de slabe eram. Cel puțin în Germania înfometarea a atins cote maxime. Hrana era aproape zero! La micul dejun, o feliuță de șuncă prin care te uitai și un pahar cu lapte, dacă-l apucai. Când bătea Bela cu palmele în masă că s-a terminat, trebuia să te ridici imediat și să pleci.

Goleam noaptea tot ce prindeam prin bucătărie, ne luam porția de bătaie când ne prindeau, dar ne asumam riscul. Dacă era după Karoly, ar fi trebuit să nu mâncăm nimic, niciodată. Iar exercițiile nu mergeau fiindcă suntem grase, nu pentru că muream de foame.

„A funcționat rețeta o perioadă, până s-au prins de truc și, evident, a urmat o corecție extraordinară”

Inventasem locuri dintre cele mai neobișnuite să ascundem mâncarea, precum vasul de la WC. Înveleam într-un plastic ciocolata, napolitanele sau te miri ce altceva, socotind că acolo nu le va găsi nimeni. A funcționat rețeta o perioadă, până s-au prins de truc și, evident, a urmat o corecție extraordinară. Dar ce mai conta una în plus!

Când am ajuns în SUA, arătam efectiv precum niște ființe subnutrite aduse din Somalia. Foarte bine pregătite sportiv, dar înfometate îngrozitor”, a povestit fosta gimnastă pentru playsport.ro.

Marilena Vlădărău a confirmat un episod realmente șocant, relatat de curând de către Geza Pozsar, coregraful lotului olimpic de gimnastică. În timpul unui antrenament, Bela Karolyi a bătut-o atât de rău încât aceasta s-a scăpat. În interiorul sălii.

„E adevărat. Probabil a fost un tablou marcant pentru ei, întipărit pe retină. După o oră de exercițiu repetat obsesiv la paralele, aveam degetele anchilozate și sângele închegat pe degete. Nu puteam nici să-mi scot palmierele, iar Bela mă tot lovea. Am cunoscut din plin măsurile lui de la picioare și de la mâini.

„La sărituri mă amenința că o încasez dacă nu țin picioarele lipite”

Atunci, după antrenamentul acela groaznic de la aparat, m-a trimis să lucrez și la spaliere. «Cum? Că nici nu pot să mă țin!». Când am ieșit apoi din sală i-am tras o înjurătură, dar n-a auzit-o foarte bine”.

Alte practici înfiorătoare ale lui Karolyi: „La sărituri mă amenința că o încasez dacă nu țin picioarele lipite. Și a început chinul. La un salt mă lăsa în pace, la celălalt mă bătea de la saltea până la locul de plecare. Doar peste ceafă îmi trăgea! Atunci chiar m-am uitat pe un ceas din sală. «Ia să vedem cât timp poate să mă caftească!». O oră necontenit a durat!

La un moment dat am simțit cum începe să-mi curgă sângele pe șira spinării și am început să plâng. S-a răstit la mine: «Ieși afară, vaco!». Câte o săptămână ne băga în malaxor dacă-i picam cu tronc!”, a mai spus fosta sportivă pentru sursa citată.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: