Evenimentul Zilei > Sport > Nadia Comăneci nu ne-a uitat. În urmă cu 44 de ani, a scris istorie. Mesaj emoționant
Nadia Comăneci nu ne-a uitat. În urmă cu 44 de ani, a scris istorie. Mesaj emoționant

Nadia Comăneci nu ne-a uitat. În urmă cu 44 de ani, a scris istorie. Mesaj emoționant

În urmă cu 44 de ani, Nadia Comăneci a obținut prima notă de 10 din istorie la Jocurile Olimpice de la Montreal.

„Zeița de la Montreal” avea doar 14 ani când a reușit să impresioneze o lume întreagă. Nadia Comăneci a ținut să le transmită un mesaj de mulțumire tuturor celor care îi transmit mesaje de felicitare an de an.

„E greu de crezut că au trecut 44 de ani de la primul 10, moment istoric, Montreal 1976. Cu siguranţă a fost un efort comun. Doresc să felicit echipa şi toţi cei care au contribuit la acest succes. Bineînţeles, mulţumesc fanilor care în fiecare an, pe 18 iulie, îmi trimit mesaje de aniversare şi la mulţi ani.

Nadia Comăneci

Vă doresc numai bine, multă sănătate şi aştept să ne revedem. Cu drag!”, a reacţionat Nadia pe contul ei de Instagram.

Nadia Elena Comăneci s-a născut la 12 noiembrie 1961, la Onești, în județul Bacău.

Descoperită de Martha și Bela Karolyi, la vârsta de 6 ani, sportiva din Onești a scris istorie după ce a devenit prima gimnastă care a fost notată cu „10”. Evenimentul s-a petrecut la Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, după o evoluție perfectă la paralele. Tot la acea competiție, românca a mai obținut alte șase note de „10” și a câștigat trei medalii de aur: la individual compus, bârnă şi paralele. De atunci, Nadia a fost cunoscută și cu supranumele de „Zeița de la Montreal”.

La Campionatele Mondiale din 1978, a câștigat titlul de campioană mondială la bârnă. S-a retras din activitatea competițională după Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, unde a câștigat o nouă medalie de aur, la sol, și una de argint, împreună cu echipa. În noaptea de 27/28 noiembrie 1989 a trecut ilegal granița româno-maghiară, solicitând azil politic guvernului Statelor Unite.În 1994, s-a logodit cu gimnastul american Bart Conner și s-a întors în România pentru prima dată de la plecare.

Comăneci și Conner s-au căsătorit în România în luna aprilie a anului 1996. Nadia Comăneci este vicepreședinte al Consiliului Director al Special Olympics, Președinte Onorific al Federației Române de Gimnastică, Președinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Românești, Vicepreședinte în Consiliul Director al Asociației Distrofiei Musculare, și membră a Fundației Federației Internaționale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.